Мустафа Хаджи бе преизбран за главен мюфтия

6622
Мустафа Хаджи бе преизбран за главен мюфтия

Преизбраха Мустафа Хаджи за главен мюфтия.

Той е избран с пълно мнозинство без нито един глас "против" и нито един глас "въздържал се". Новоизбраните ръководни органи се събраха за обща снимка.

Мустафа Хаджи: Проверяваме нелегалните ислямски пансиони

Ние осъдихме действията на така наречената Ислямска държава, защото ислямът не приема убийството и насилието като средство за решаван...

976 делегати участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която се провежда в зала 1 на Националния дворец на културата при засилени мерки за сигурност, съобщава БГНЕС.

Делегатите изслушаха докладите на главния мюфтия и председателя на Висшия съвет на мюсюлманското изповедание.

В доклада си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви: “Макар събитията в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма”. След изслушване на докладите делегатите гласуваха и преизбраха Мустафа Хаджи.

"Вместо да търсим начин да се обвиняваме и да се мразим, да търсим недостатъци в другия, нека си подадем ръка". Това заяви д-р Мустафа Хаджи малко след като бе избран за нов мандат като главен мюфтия.

"Тепърва има да направим много, да извървим дълъг път, защото живеем във време, в което някои хора, представяйки се за мюсюлмани се опитват да използват религията или за политически или, за други цели - за тероризъм, от друга страна дават възможност на националистически организации да очернят името на исляма и на мюсюлманите", заяви Хаджи. "Обичта и разбирателството трябва да бъдат водещи в живота ни", каза той.

Мюсюлмани се жалват от Мустафа Хаджи в прокуратурата

Инициативният комитет в защита на мюсюлманите в Пловдив подаде жалба в прокуратурата срещу главния мюфтия Мустафа Хаджи за измами в осо...

Председател на Висшия мюсюлмански съвет остава Ведат Ахмед, който благодари на българските власти, които дали своята подкрепа за изкарването на пълен мандат на ръководството на мюсюлманското вероизповедание.

"На днешната конференция ние чухме различни предложения - и за устава, и за дейността на ръководството. В бъдещите си дейности непременно ще се ръководим от критиките на делегатите днес", обеща Ведат Ахмед. Основен наш принцип ще бъде прозрачността, както и толерантността към различни мнения и колективното начало в работата, продължи той.

Не ме притеснява факта, че няма друг кандидат за поста, защото бе обявено, че всеки, който иска да се кандидатира може да го направи, така че такава възможност имаше, отговори Мустафа Хаджи на въпрос на медия. Той отрече факта, че има специална охрана, а само служители на мюфтийството.

"Не е тайна това, което се прави в световен мащаб, има терористични организации, които на гърба на исляма се опитват да дискредитират религията", продължи главният мюфтия.

"Някои говорят, че една ли не трябва да се ограничат правата на мюсюлманите - според нас е необходимо да направим всичко, за да запазим мира и разбирателството", подчерта Мустафа Хаджи.

Турция подкрепя изцяло българските мюсюлмани

Българският главен мюфтия Мустафа Хаджи е уверен, че Турция подкрепя напълно мюсюлманите в балканската членка на Европейския съюз, пр...

За размера на помощите от чужбина, от Дианета от Турция и ако има съмнения в легитимността на този форум Мустафа Хаджи отговори по следния начин: ако резултатът от тази конференция не бъде регистриран в съда, ще съберем отново тези хора, ще направим още една конференция. Законите се правят, за да бъдат в услуга на хората, а не обратно, добави той.

Сътрудничим си с Дианет в областта на образованието, посочи Мустафа Хаджи. "Целта на следващия мандат е да направим всичко възможно, за да върнем задълженията си, очакваме и решение на съда за надписаните средства, защото ние не сме бюджетна организация, както ни третират", допълни още Хаджи.

На конференцията присъстваха както представители на настоящото ръководство на ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ, така и бившият председател на партията Лютви Местан. Гост на събитието бе и посланикът на Турция у нас.

"Тази конференция е нелегитимна. Срещу нея има възбрана от три съдебни инстанции. Аз вярвам в независимостта на българския съд и съм сигурен, че той няма да регистрира решенията на конференция". Това каза в студиото на Нова телевизия бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев по-рано днес.

По думите му Главното мюфтийство се ръководи от Турция. "Към всеки имам на голяма джамия има прикачен човек от турското вероизповедание. Всички директори на големите мюсюлмански училища са от турското вероизповедание. Всички приближение на Мустафа Алиш са от турското вероизповедание. Ние тук сме независимо българско мюсюлманство, а не турско", категоричен беше той.

976 делегати избират главен мюфтия в НДК при засилени мерки за сигурност

976 делегати участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която се провежда в зала 1 на Националния дворец на културата. Пр...

"Ние сме европейска държава. Аз защитавам интересите на българското мюсюлманско вероизповедание. Лошото е, че нещата в мюфтийството се политизират. Те сега бързат, за да поставят мюфтийството под турско ръководство и това на Лютви Местан. Ще видите, че тези, които сега участват на тази конференция, ще участват и в създаването на новата партия на Местан", предрече Генджев, цитиран от "24 часа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com