Мораториумът за дървесината може да има кратък живот заради протестите

10945
Мораториумът за дървесината може да има кратък живот заради протестите
Снимка: БГНЕС

Мораториумът за износ на дървесина, който е една от мерките на земеделското министерство за справяне с незаконната сеч, може да остане в историята по-рано от очакваното. Вероятно забраната ще бъде отменена преди изтичането на тримесечния срок. Това заявиха днес депутати, които се срещнаха с протестиращите пред парламента дърводобивни фирми.

"Ако Министерството на земеделието внесе своевременно подготвените поправки в Закона за горите, депутатите са готови да заседават извънредно, за да ги приемат и да свалят забраната за износ", каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов, цитиран от БНР.

Износителите на дървесина ще протестират заради мораториума

Дърводобивни предприятия и износители на дървесина организират протест утре в столицата. Причината е наложеният мораториум върху експор...

Той и колегата му Цвета Караянчева признаха пред протестиращите, че забраната за износ е непазарна мярка, която пречи на бизнеса. Караянчева каза също, че не разполага с данни фирма - износител на дървесина да е уличавана досега в незаконна сеч.

Според представители на фирмите службите за сигурност много добре знаят от кого се прави незаконната сеч у нас, но извършителите имат политически и икономически чадър. Протестиращите твърдят, че мярката е лобистка, в полза на български преработвателни фирми, тъй като само за последните дни след мораториума цената на дървесината е паднала с 8 лева на кубик.

Собственици на фирми твърдят, че от една седмица са спрели дейност и са освободили работниците си. До месец масово фирмите износители ще фалират, казват протестиращите бизнесмени, а техните работници непрекъснато подхващат възгласа "Искаме работа".

Представители на фирмите получиха покана за заседанието на земеделската комисия в парламента следобед.

40 млн. лв. загуби заради забраната за износ на дървесина

40 милиона лева е загубата, която ще претърпят дърводобивните фирми заради наложената забрана за износ на дървесина, изчисляват от бран...

Повече за проблема с незаконната сеч прочетете в интервюто на Actualno.com с екоактивиста Андрей Ралев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...