Може ли техниката да е средство за борба с корупцията?

16259
Може ли техниката да е средство за борба с корупцията?
Снимка: БГНЕС

За мен и даващият подкуп, и вземащият са виновни. Все още си говорим как някакви хора ги залавят, а други ги пускат. Докато спорим, устоите на държавата се рушат – това е въпросът. Когато купуваш така държавен служител, това е липса на държава, подчерта журналистиката Цвета Кирилова в коментар за взелия 20 лева рушвет пътен полицай.

Позицията за „еднакво виновни” беше защитена и от бившия шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев. На това мнение се възпротиви блогърът Иво Мирчев, според когото по-голямата вина носи полицаят. Той краде веднъж с подкупа, защото не си върши работата, после взема заплата, пенсия, които не заслужава, защото не само не си върши работата, ами застрашава с действията си реда. А ако няколко граждани бъдат осъдени за опит за даване на подкуп и това бъде разпространено публично достатъчно, вярвам, че ще има ограничаване на тази практика, добави Мирчев.

Бивш гръцки министър влиза в затвора

Бившият гръцки министър на отбраната Янис Папандониу и неговата съпруга Рула Кураку бяха осъдени от съд в Атина на 4 години затвор за...

Според Кирилова решението за корупцията може да е технологично. Ако например може с SMS да се плати глоба, много хора биха го правили. Иначе трябва по три-четири пъти да ходиш до КАТ да видиш излязал ли ти е акт за наложена глоба – е кой ще иска да го прави, попита риторично журналистката. Стратиев се съгласи с това мнение, но припомни, че „се отмени възможността едни камери да работят ефективно”. Друга възможност е глобите да са строго фиксирани, а не както досега – от едиколко си до едиколко си лева, което налага цялата процедура с изготвянето на акт и разкарването до КАТ. Едно време един човек направи сайт, на който можеше да се види кога са излезли актове от КАТ, но го махнаха, защото щели да правят електронна система – още я правят, иронизира Иво Мирчев.

Техническите решения са добри, но се оказа, че от камерите само 10% от заснетите нарушения се обработват, даде пример Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрация пред Нова телевизия. Ако няма кой да гледа, техниката става безполезна, подчерта той. Защо да има човешка намеса – камерата може да снима, автоматично да се разчете номерът на колата на нарушителя и да се праща по пощата глобата, опонира Иво Мирчев.

Тихомир Безлов посочи, че ако всяка полицейска кола може да бъде оборудвана с камера и GPS – така ще се вижда какво всъщност върши служителят на реда. Мисля, че може да се реши евтино и бързо, вероятно ще трябва да се промени и закона. Стратиев припомни, че вече полицаите са снабдени с таблети и въвеждат при всяко спиране защо е извършвано.

Корупцията е най-добрият път да се изкачиш в йерархията на държавните служители – колкото си по-корумпиран, толкова по-добър шанс, подчерта Кирилова. Алекси Стратиев обаче заяви: „Не мога да приема категорично, че корупцията се събира и предава нагоре”. За финал Цвета Кирилова поиска честните полицаи да посочат колегите си, които вземат рушвети.

Мизерно малък брой уволнени за корупция полицаи през тази година

Превърналото се в истински хит видео с катаджия, който взема подкуп от 20 лева, предизвика куп коментари и анализи. Според този на в. "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com