Митов посъветва превозвачите да съдят Гърция

1928
Митов посъветва превозвачите да съдят Гърция
Снимка: БГНЕС

Външният министър Даниел Митов посъветва българските превозвачи, които търпят загуби заради блокадата на българо-гръцката граница, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища и да поискат компенсации. Това не е невъзможно, но в момента обсъждаме колко реалистичен е този вариант и какво би донесъл той.

По думите му разрешаването на ситуацията на границата е в ръцете на гръцкото правителство, а не на българската държава.

Всеки ден правим всичко възможно, за да оказваме натиск, през различни институции, върху гръцкия кабинет, допълни Митов.

„Между Франция и Белгия от десетилетия съществува същият проблем. Френски и белгийски фермери през цялото време затварят границата. Този проблем и между тях не е решен и нищо чудно да наблюдаваме през следващите месеци и години подобно напрежение и там”, посочи министър Митов.

Българските шофьори направиха контраблоката на "Кулата", разбиха бариери

Ескалира напрежението на граничен пункт Кулата, който за пореден ден е затворен от протестиращи гръцки фермери. Четирима шофьори на ка...

По думите му проблемът се корени във вътрешнополитическото напрежение в Гърция. „Цяла Гърция е блокирана. Блокирани са всички граници. Има огромен проблем с два закона, които гръцкото правителство е внесло”, обясни Митов и уточни, че голяма част от обществото е против тях. „Гръцкият кабинет очевидно не може да овладее ситуация”, посочи външният министър.

Даниел Митов коментира и българската номинация за генерален секретар на ООН, като заяви, че писмото с номинацията ни ще бъде изпратено в следващите дни, но не уточни името, което страната ни ще номинира.

При посещението си в Лондон преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че България ще направи номинацията си за ООН до края на март, предаде Дарик.

Вчера пък еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е другото спрягано име за поста, освен Ирина Бокова, заяви в разговор с премиера, че предпочита да се посвети на работата си в Европейската комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com