Митов: Обърнали сме се към Гърция за блокадата, може да поискаме помощ и от Брюксел

2190
Митов: Обърнали сме се към Гърция за блокадата, може да поискаме помощ и от Брюксел
Снимка: БГНЕС

Получили сме уверения за съдействие във връзка с блокадите на гръцко-българската граница. Това каза на пресконференция министърът на външните работи Даниел Митов, след провеждането на Втората неформална среща на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„Намесили сме се вече. Българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички хора, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията. Получили сме уверение за съдействие, както и в момента подготвяме съответна комуникация, за да поискаме и намесата на Брюксел, ако се налага", заяви Митов.

Гръцките фермери заплашват с пълна блокада на границата

Гръцките фермери увеличават времето за блокади и заплашват с безсрочно затваряне на всички гранични пунктове със съседните страни. Траф...

„Срещаме разбиране от нашите гръцки колеги. В момента гръцкият посланик в България е на среща с министър Московски и ние ще го потърсим за съдействие. Знаем, че в четвъртък ще има обща стачка в Гърция. Дотогава не знаем какво ще е решението, но така или иначе трябва да се намери решение за хората, които трябва да преминат границата и идват от Гърция към България или от Италия към България", обясни министърът, цитиран от Фокус.

„Ние се стремим максимално бързо да създадем условия през съдействието на нашите гръцки колеги, за да могат тези хора да преминат максимално бързо. Намесили сме се още в момента, в който стана ясно какво се случва на границата" добави той.

„Трябва да се работи хладнокръвно и в колаборация с нашите гръцки колеги. Не бива вътрешни проблеми да се превръщат в повод за нарушаване правото на свобода на движение. По този повод ще търсим съдействието на Брюксел. Разбираме трудността, в която се намират нашите гръцки колеги, но и те трябва да ни разберат, че в случая има нужда да бъдат защитени определени основни принципи и права в рамките на ЕС", каза още министърът.

МВнР ще положи абсолютно всички усилия и ще вложи целия си ресурс, за да защити българската кандидатура за главен секретар на ООН, допълни Митов.

Гърците стовариха 90 трактора на границата, готвят пълна блокада

Гърците стовариха 90 трактора на границата и готвят блокада, ако не се приемат исканията от кабинета на Ципрас. Днес движението е спо...

Той обясни, че МВнР не е единствената институция, а има други много по-важни, които трябва да си кажат думата, преди да бъде изпратено писмото с номинацията за наш кандидат за генерален секретар на ООН.

„МВнР е подготвено да даде пълна подкрепа за българската кандидатура на генерален секретар на ООН и да вложи всичките си усилия и ресурси, за да я защити, която и да е тази кандидатура", категоричен беше той. „Аз съм разговарял с г-жа Бокова и с нея имаме редовен диалог. Става въпрос за това да изиграем по максимално добрия начин шансовете си. Всички тези приказки колко сме били закъснели, идват от хора, които не разбират много динамиката на процеса. Време има", посочи той.

„Ясно е, че ние трябва да направим така, че в най-подходящия момент да обявим тази номинация. Кандидатурата трябва да бъде обявена в момента, в който ще е най-подходящ за нейния успех. МВнР ще положи абсолютно всички усилия и ще вложи целия си ресурс, за да защити българската кандидатура", каза още министърът.

На въпрос дали се чувства по-малко сигурен на фона на трите оставки в правителството, министърът отговори, че премиерът си е взел своето решение по начина, по който е преценил за правилно.

Отново гранични блокади: Гръцки фермери затварят "Кулата"

Гръцки земеделци от района на Серес започнаха протести и обявиха, че възнамеряват да направят блокада и на граничния пункт "Кулата-Пром...

„Аз работя прекрасно с него и моите усещания за сигурност или несигурност нямат абсолютно никакво значение. За мен са важни целите, които сме си поставили в областта на външната политика. Важно е да ги постигаме и докато сме председатели на ПСЮИЕ да се съберем всички, да излезем с обща позиция, да тръгнем към това на друго ниво да решаваме проблемите с миграция, свързаност и т.н.", категоричен беше той. „Той си е министър-председател. Взима си решенията в други сектори. Аз там нямам коментар", добави още Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество