Министерството на отбраната иска военно обучение от 1 клас

9400
Министерството на отбраната иска военно обучение от 1 клас
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на отбраната е разработило актуална програма за начално военно обучение, което трябва да започне от първи клас и да обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.

“Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя“, посочи той.

Над 200 души се присъединиха в учения на НАТО в Румъния

Над 200 души от въздушно-десантните войски на САЩ, Италия и Испания участваха в парашутно нападение на стрелбище в Източна Румъния, пре...

Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА заяви, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно.

“Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата. "Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави“, обясни експертът.

“Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи“, посочи полк. Даскалов.

Запитан как се обучават военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в четири етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.

Започна националното военноморско учение "Бриз 2015" с участието на НАТО

Започна национално военноморско учение "Бриз 2015" отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия з...

По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след шест месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.

"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира Даскалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com