Министерството на културата: Всичко в сектора се плаща на 100%

3303
Министерството на културата: Всичко в сектора се плаща на 100%
Снимка: БГНЕС

По повод изказването днес на народната представителка от „БСП лява България” Мариана Бояджиева, в което тя твърди, че „с писмо министърът на културата е разпоредил на всички служители от бюджетни институции, свързани с ведомството, да бъдат изплащани само 70 на сто от заплатите”, Министерството на културата заявява, че това не отговаря на истината. Трудовите възнаграждения на работещите в институтите в системата на Министерството на културата се изплащат на 100 процента, казват от държавната институция.

Още от изминалата 2014 г. и през цялата 2015 г. няколко театрални и музикални института (5-6 на брой), изпитват сериозни финансови затруднения при осигуряване на средства за разплащане на разходите за персонал и текуща издръжка. Тези организации вече години реализират малък брой посетители и приходи от продажба на билети, поради което полагащата им се субсидия, определяна по реда на Закона за закрила и развитие на културата и стандартите, утвърдени от Министерския съвет, не достига за финансиране на поетите ангажименти и задължения, дори за възнаграждения и хонорари. Независимо от това, всички инициирани от тях плащания за трудовите възнаграждения на персонала и за социално-битово и културно обслужване до момента са осигурявани в пълен размер, уточнява културното министерство.

ГЕРБ с първа крачка да няма независим контрол ако някой реши да строи на място на паметник

Закриване на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) предвиди на свое заседание Комисията по култура и медии. Тов...

На тези културни институти, предвид затрудненията, които изпитват при разплащанията си, е изпратено писмо с предложение да извършат задълбочен анализ на състоянието си и да предприемат действия с цел преодоляване на проблемите в най-кратък срок. Предложено им е също така да преценят възможностите за прилагане на чл. 245 от Кодекса на труда. Нито една от намиращите се във финансово затруднение организации не се е възползвала от тази възможност и трудовите възнаграждения в тях, както и разходите за електро- и топлоенергия и някои други неотложни разходи, се разплащат в пълен размер от Министерството на културата, уверява ведомството на Вежди Рашидов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com