Мерки срещу зика във Варна

2337
Мерки срещу зика във Варна

Макар че в България няма регистрирани случаи на заболели от вируса зика, здравните власти у нас вземат превантивни мерки. От Министерството на здравеопазването вече са изпратени писма до регионалните здравни инспекции с конкретни препоръки за предпазване от вируса.

За да се предпазят хората във Варненска област от евентуална зараза с вируса зика, от Здравна инспекция в града ще бъдат изпратени предписания до всички общопрактикуващи лекари. Медиците трябва да следят за здравословното състояние на свои пациенти, които са пътували до Латинска Америка.

"На страницата на РЗИ-Варна ще бъде публикувана статия за самото заболяване зика и за съответните мерки, които би трябвало да вземе и да познава всеки гражданин срещу ухапване от комари”, обясни д-р Янка Драганова - Дирекция “Надзор на заразните болести” РЗИ-Варна, цитирана от БНТ.

САЩ посъветва олимпийците си да не ходят в Рио, ако ги е страх от зика

Олимпийският комитет на САЩ съобщи на местните спортни федерации, че атлетите и треньорите, които се притесняват от вируса зика, не тря...

Симтомите за зика наподобяват грип. При мнозина обаче липсват каквито и да са признаци на заболяването, поради тази причина в някои европейски страни беше въведено изискване - хората, които се завръщат от Латинска Америка и искат да дарят кръв, това да става месец по-късно.

"Които са били в Централна Америка, в Бразилия, там, където разпространението на вируса зика е доста голямо и е обхванал част от населението, ние също прилагаме тези мерки - 28 дни ги отклоняваме да не даряват кръв”, поясни д-р Лили Стефанова - началник отделение в Център по трансфузионна хематология - Варна.

През март специално внимание ще бъде обърнато на районите около реки, курортните комплекси, язовири и места с големи водни басейни, където има и повече комари. В Община Варна разполагат със средства за препарати за борба с комарите. Дезинсекциите ще се извършват в зависимост от атмосферните условия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com