Медийната война между Русия и Турция на българска територия

5805
Медийната война между Русия и Турция на българска територия
Снимка: БГНЕС

Турция води информационна война с Русия. Това заяви Илиян Василев, дипломат и бивш български посланик в Москва. Той коментира забраната почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски да влизат в Турция.

Според него има обяснение забраната да важи освен за Доган, то и за Пеевски. По думите му това е, защото той е собственик на очевидно проруски медии, които заемат активна антитурска позиция. Според Василев това е основание за позицията на Анкара. "Ами, Пеевски - погледнете му медиите. Те са най-проруските медии и антитурските медии. И когато си в основата на медиен ресурс, който е изцяло насочен срещу Турция, те си имат своите аргументи", каза Василев. Той припомни и скорошното итервю на френския посланик Ксавие Дьо Кабан за медийните бухалки на медийния магнат.

Защо Турция наказа Доган и Пеевски

Ахмед Доган и Делян Пеевски нямат право да влизат в република Турция. По познатата схема новината се появи първо в близки до властта ту...

"За България е важно да не допуска тази медийна война да се води от нейна територия", каза още  в ефира на Нова телевизия бившият ни посланик в Москва. Самият той има забрана за влизане в Русия. Според него лошото е, ако това се случва.

Според Илиян Василев не е трудно да се режисира това, което се случва в България. "Има хора, които първо дефинират руския интерес и след това гледат да го облекат с националното ни знаме", каза той.

"Води се откровена антитурска кампания. България не може да си позволи да се кара със своята съседка, но това не означава, че тя одобрява политиката на Ердоган. В този смисъл външно министерство има право”, каза още Илиян Василев. 

Вчера стана ясно, че Министерството на външните работи (МВнР) е потърсило официалното становище на турската страна по случая. Посланикът на Турция в България е заявил, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос. "Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес", казаха от МВнР.

Информацията за забрана Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция може да е само пр акция. Това заяви от своя страна в ефира на bTV бившият български посланик в Турция Александър Велев. Той припомни и хронологията на казуса – първо имаше качена информация на сайта на посолството за забраната, вчера се разбра, че официална позиция няма и няма да има. Ще се разбере, ако един от двамата се запъти към турската граница, което вероятно няма да стане, каза бившият консул. 

Данъчните проверяват фирми на Делян Пеевски

Националната агенция за приходите (НАП) проверява фирмите на депутата от ДСП Делян Пеевски. Проверката на данъчните е свързана с произх...

На въпроса дали трябва да се обяви за персона нон грата турският посланик Сюлейман Гьокче Велев каза, че би трябвало поне да бъде привикан във външно министерство. Според него обаче отзоваването на посланика е крайна мярка. По негова информация турският консул в Пловдив се е прибрал в Турция, което означава, че дипломацията ни прави нещо по въпроса с опитите на Турция да се намесва във вътрешната ни политика. 

Според Александър Велев е доста притеснителен фактът, че турските власти са си позволили да звънят през нощта на българския премиер Бойко Борисов. 

Относно подкрепата на Турция за новата партия на Лютви Местан той напомни, че на изборите през 2013 година Турция силно е подкрепяла партията на Касим Дал, която получи нищожен дял. В този смисъл Андреев смята, че подкрепата от Турция по-скоро ще навреди на партията на Местан. Турция да се вглежда повече в собствения си двор, съветва бившият консул. 

Часове преди да се чуе новината за забраната на Доган и Пеевски да влизат в Турция в България, Ахмед Доган през посредник получи награда от Университета по библиотекознание и информационни тихнологии на името на Стефан Стамболов. "Тази награда се връчва ежегодно, основно в две категории – за личен лидерски пример в държавността и за личен лидерски пример в духовността. Нейни носители досега са били двама президенти – Желю Желев и Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, патриарсите Максим и Неофит, както и редица видни академици”, обясни в ефира на Нова телевизия Димитър Иванов, бивш началник на 6-то управление на Държавна сигурност (ДС). 

Запитан защо точно сега Доган получава тази награда, Иванов отвърна: „Защото Ахмед Доган със своите макар и редки изявления и позиции, е един гарант за балансираност и стабилност в неговата партия, сред българските мюсюлмани, и сред българското общество”. А конкретният повод бил визионерството, което той демонстрирал в речта си на коледното тържество, с което беше отстранен Лютви Местан. "В тази реч той постави проблемите, от които зависи развитието и на България, и на света”, коментира още Димитър Иванов, бивш началник на 6-то управление на ДС.

За Доган и "Леевски" дойде време разделно

Ахмед Доган и Делян Пеевски станаха „персона нон грата” в Турция. Това беше топ новината на вчерашния 11-ти февруари. Коме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com