МЕ: Нови изисквания се прилагат за изравнителните сметки за парно след 9 юни

6506
МЕ: Нови изисквания се прилагат за изравнителните сметки за парно след 9 юни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните абонати.

Досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните такива, се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати. С новите текстове при установяване на разлика в показанията, същата се разпределя само върху сметките на абонатите, които нямат прибори за измерване или техните прибори са с изтекъл срок на съответствие, съобщават от Министерството на енергетиката.

Няма никакви основания за опасения, че промените в Наредбата ще създадат затруднения при изготвяне на изравнителните сметки от фирмите за топлинно счетоводство. След влизането в сила на промените в Наредбата за топлоснабдяване на 9.06.2015 г., новите изисквания ще бъдат прилагани само по отношение на изравнителните сметки, изготвени след тази дата. Няма промяна и в начина, по който се изработват изравнителните сметки. Разликата е единствено при начина, по който се начислява количеството топла вода на неизрядните абонати.

Измененията в Наредбата за топлоснабдяване са приети в пълно съответствие с изискванията на Закона за нормативните актове. Спазена е изцяло процедурата за предварително обсъждане на предлаганите промени с участието на заинтересованите страни. Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане през ноември миналата година. Постъпилите предложения са обсъдени на проведени срещи, включително и с представители на фирми за топлинно счетоводство.

Изненадваща промяна налага корекции в изравнителните сметки за парно и топла вода

Изненадващо в сила влиза нов начин за разпределяне на общите разходи за топла вода, което ще наложи корекции в изравнителните сметки ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com