Малките общини ще трябва да имат доброволни отряди за борба с бедствията

2016
Малките общини ще трябва да имат доброволни отряди за борба с бедствията
Снимка: БГНЕС

Общините с население до 20 000 души трябва задължително да имат доброволни формирования за борба с бедствията. Това предвиждат промени в Закона за защита от бедствия, които парламентът прие днес на първо четене.

Отрядите ще трябва да разполагат и със специализирана техника и оборудване, предвиждат промените. Кметовете пък трябва да организират обучението на населението за начините на поведение при бедствия.

ДПС няма да подкрепи промените в Закона за защита при бедствия

Системата за защита от бедствия се нуждае от спешни и реални реформи. Предложените текстове не биха могли да осигурят постигането им, к...

От ДПС отказаха да подкрепят промените с мотива, че няма да могат да се приложат на практика. „При създаването на това задължение не са отчетени съществени фактори като липса на млади хора в малките населени места, както и липса на достатъчно стимули за доброволците”, коментира депутатът от партията Ахмед Ахмедов.

От БСП казаха, че кметовете не биха имали необходимите финанси за изпълняване на задълженията по закона.

Законът предвижда още държавата да осигурява възможност за временно настаняване на пострадали при бедствия в сгради с друго предназначение и използването на имоти и имущество, предоставени от компетентните органи.

С текстовете се подобрява механизмът за финансиране на превантивните дейности по подготовка и реагиране. Регламентира се и минимален процент от средствата за непредвидени, но неотложни разходи, да е за финансиране на превенция и дейности по подготовка за реагиране.

Горанов посегна на помощите при бедствия

Финансовият министър Владислав Горанов намери нов начин "да щади държавния бюджет". След като блесна с идеята за данък уикенд, сега Гор...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество