Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

5221
Лозан Панов се извини на Димитър Узунов
Снимка: БГНЕС

Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която е изпратил, и с моето извинение, този казус да приключи. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на редовното заседание на ВСС.

Димитър Узунов прие извинението.

На заседанието присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, предаде Фокус.

Лозан Панов се обърна и директно към премиера Бойко Борисов. Господин премиер, моля Ви да разкриете кой е изпратил съобщението, призова той.

Кунева брани Цацаров - ЕК не била искала независима оценка на прокуратурата

Оценка за дейността на прокуратурата ще се иска, но Европейската комисия не е казала, че тази оценка трябва да е независима. Това заяви...

"Действията за разкриването на истината за това кой е изпратил въпросният SMS имат значение за независимостта на Съвета", коментира Панов. Той допълни, че това има значение и за това какви са отношенията в съвета и за схемите, по които се взимат решения в него.

"Ето защо смятам, че дискредитирането на хората, които искат да установят истината, имаше за цел да игнорира тяхната позиция и търсенето на самата истина. Затова, защото, ако ние не го направим, всички са в "кюпа" и всички са "маскари". Ето защо смятам, че този, който е изпратил SMS-а, трябва да понесе своята отговорност, а не всички членове на ВСС", заяви председателят на ВКС.

"Смятам, че това е важно, защото касае независимостта на съдебната система. Ако има член на ВСС, който при решаващи решения се отчита на политици и използва своето познанство с политици, за да въздейства върху други членове на ВСС, то тогава неразкриването на истината засяга независимостта на съдебната система и разделението на властите. Ето защо смятам, че този, който е изпратил SMS-а, трябва да понесе своята отговорност и ето защо смятам, че е важно при анализирането на този въпрос да се посочи кой е предоставил своята разпечатка и кой не е", посочи Панов.

"Макар и задочно, ще отправя молба към премиера на страната - господин премиер, моля ви, помогнете ни. Ценя високо вашето желание и изявена позиция, че ще внесете и ще съдействате за бързото приемане на законопроектите за съдебната система. Смятам обаче, че в тази ситуация и ви моля да разкриете кой е изпратил съобщението", призова той.

"С това свое действие ще покажете, че наистина държите на независимостта на съдебната система и на авторитета на институциите, защото въвличането Ви в тази интрига влияе върху авторитета на всички институции", каза още той.

От "Биволъ" дадоха показания по записите за "Яневагейт"

Днес главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов даде показания в столичното следствие. Сайтът публикува поредица от записани ра...

Предисторията

Припомняме, че Лозан Панов демонстративно напусна заседанието на Висшия съдебен съвет преди две седмици, като заяви, че ще се върне, след като новият представляващ Съвета Димитър Узунов представи разпечатка на телефона си от периода, когато премиерът получи SMS с информация за случващото се на редовно заседание на Съвета. Именно на Панов премиерът Бойко Борисов препрати SMS, в който е посочено, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) иска Борисов да бъде призован от ВСС да даде обяснение по "Яневагейт".

По-късно Узунов обяви, че е поискал от мобилния оператор, който обслужва единствения му номер, да издаде удостоверение, че в часовете, докато е протичало заседанието, той не е водил никаква кореспонденция. Не стана ясно обаче колко телефона притежава Узунов, а в социалната мрежа Facebook се появиха коментари относно разпечатката и дали тя е истинска. Бившият правосъден министър Христо Иванов пък посочи, че съобщение може да се прати не само като SMS, ами през Viber например, а за тази услуга няма как мобилен оператор да даде разпечатка.

В изтеклите записи по скандала "Яневагейт" точно Димитър Узунов беше посочен от съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова като топлата връзка на премиера Бойко Борисов. Преди седмица Узунов на практика собственоръчно отложи вземането на позиция от ВСС за доклада на ЕК относно съдебната ни система, а вчера (3 февруари) ВСС не стигна до единна позиция и остави въпроса за следващата седмица - 11 февруари. На вчерашното заседание ги нямаше нито Лозан Панов, нито Сотир Цацаров.

Лозан Панов оглави ВКС, след като първоначално оттегли кандидатурата си. Оттеглянето стана, след като Панов беше блъснат от автомобил, докато тичал за здраве при Южния парк. След това обаче Панов се върна в надпреварата и спечели, въпреки публикациите в специализирани медии, че противникът му - Павлина Панова, има повече аргументи да оглави ВКС. След избора тогавашният правосъден министър Христо Иванов, който не присъства, коментира, че не може да се отърве от усещането, че с избора на Панов ВСС е туширал "революционното мнозинство на съдиите" в системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com