Лесовъдите приеха протестна декларация до властта

3425
Лесовъдите приеха протестна декларация до властта
Снимка: БГНЕС

Фирми от горския сектор и частно практикуващи лесовъди приеха протестна декларация, предаде „Фокус”.

В рамките на организираните протестни действия беше прочетена декларация, адресирана до министър-председателя на Република България и до комисията по земеделие и храни към Народното събрание.

Три институции започват съвместни проверки на дърводобива

Три институции ще работят заедно за подобряване на контрола върху добива на дървесина. Изпълнителна агенция по горите е инициатор да ...

В декларацията се посочва, че предприемачите, лесовъдите и горските работници, предприели днешния протест, открито се противопоставят на водещата се целенасочена кампания за изграждане на негативен образ на работещите в горския сектор.

Липсва и адекватна реакция за защита на правата на лесовъдите, предприемачите и горските работници за достоен труд. Протестиращите поискаха всички промени в специалното законодателство, касаещо горския сектор, да бъдат предварително обсъждани с неправителствените организации от сектора, а последните направени промени, касаещи сечи и концерт, да бъдат отменени и да се започнат дебати за мерки с балансирана тежест.

Според протестиращите, ако промените останат в сила, това ще доведе до намаляване на работни места, повишаване в цената на дървата за огрев и на промишлената дървесина.

Протестиращите настояха и за прекратяване на постоянното и неаргументирано повишаване на цената на дървесината от страна на държавните предприятия. Хората на протеста призоваха за начало на дебат, насочен към преструктуриране на сектора и преразглеждане на регулациите в него, защото сегашният модел е изчерпан.

Мораториумът за дървесината може да има кратък живот заради протестите

Мораториумът за износ на дървесина, който е една от мерките на земеделското министерство за справяне с незаконната сеч, може да остане ...

В протеста днес се включиха десетки товарни и леки автомобили, както и над 300 души, ангажирани в горския сектор. Протестът започна с шествие, което премина и през централните улици на града. Протестът завърши със звук от десетина моторни триона, донесени специално за целите на мероприятието.

Стана ясно, че на 26 ноември ще се проведе среща в Министерство на земеделието и храните, където ще бъдат представени опасенията на хората от горския сектор относно промените в подзаконовата нормативна уредба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com