Купуваме нови 6 двигателя за МиГ-29 по споразумението с Полша

4339
Купуваме нови 6 двигателя за МиГ-29 по споразумението с Полша
Снимка: БГНЕС

Нови шест двигателя за изтребителите МиГ-29 ще бъдат закупени по споразумението с Полша, а в края на годината България ще има комплектована ескадрила. Това заявиха в авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев и министър-председателят Бойко Борисов.

Министър Ненчев летя с учебно-боен МиГ-29, оборудван с първите два ремонтирани двигателя, доставени в края на миналата година. Тренировъчният полет беше част от съвместната летателна тренировка "Тракийски гръм - 16" с участието на 74-та ескадрила от състава на военно-въздушните сили на САЩ, която ще продължи до 25 март, предаде БНР.

Изпращаме първите 2 двигателя на МиГ-29 за ремонт в Полша

С полет на самолет С-130 "Херкулес" на полските военновъздушни сили (ВВС) от Авиобаза "Граф Игнатиево“ ще бъдат транспортирани пъ...

Тук сме, за да подкрепим българските пилоти и инженерния състав и да изразим нашата съпричастност към българската авиация. И през изминалата година направихме много, същото предстои и през тази, подчертаха Борисов и Ненчев.

Още в рамките на този месец, вероятно в края на януари, ще обявим обществена поръчка за шест нови двигатели за МиГ-29 и със съответните части, които са необходими. Планираме да разширим нашата база, да направим всичко възможно да обновим авиацията и тя да бъде в състояние самостоятелно да охранява българското въздушно пространство, което за нас е от изключително голямо значение и голяма чест, заяви Николай Ненчев.

Това, което искаше министърът да заложим като пари, сме го заложили в бюджета, посочи премиерът Борисов. "Той сам го казва и шест нови двигатели ще вземем. Трябва да ви кажа, че сме в доста напреднала фаза държавата да си откупи обратно "Авионамс" - завода за ремонт на двигатели. Не са само МиГ-овете, това са СУ-тата, хеликоптери има много, които се ремонтират и в момента, така че да си върнем и работните места. Виждате, на територията на летището е завода. Каца самолетът, отива в хангара и самолетът отива да се ремонтира", каза Борисов.

Министър Ненчев допълни, че до няколко месеца ще бъде подписан и вторият договор с полската страна за модернизация и цялостна поддръжка на МиГ-29. В момента преговорите продължават.

Преди Нова година пристигат първите два двигателя за МиГ-29 от Полша

България ще получи утре първите два двигателя за изтребителите МиГ-29, ремонтирани в Полша.  Двигателите ще бъдат използвани, док...

Гост на авиобазата днес беше и посланикът на Полша у нас Кшищов Краевски, който потвърди дългосрочния ангажимент на Полша за ремонт и поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Договорът за ремонта на двигателите на МиГ-29 с Полша беше подписан в средата на октомври 2015 г. и предизвика нееднозначни политически реакции. Предвидена беше и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Сделката беше сключена на фона на предупрежденията на руската фирма-производител за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната Николай Ненчев бяха, че споразумението ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва в края на ноември. Изпълнението се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от страна на прокуратурата и ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com