Кунева: Най-вероятно влизането в Шенген ще е поетапно, но не се знае кога

5622
Кунева: Най-вероятно влизането в Шенген ще е поетапно, но не се знае кога
Снимка: БГНЕС

Няма ясен срок за влизането на България в шенгеската зона. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева по време на среща с представители на бизнеса в България.

По думите й реалистичният срок е все по-близко, въпреки че няма ясен хоризонт за точната дата. През юни и октомври ще се проведат съвети на министрите на вътрешните работи на ЕС, на които би трябвало да се разглежда въпроса за влизането на България и Румъния, обясни Кунева.

Кунева очаква "да" от ЕС за Шенген през юни

Вицепремиерът Меглена Кунева очаква положително становище за присъединяването ни към Шенген по време на заседанието на Съвета по вътр...

"Поетапното влизане в Шенген определено е вариант”, каза обаче тя, допълвайки, че това е новост, която досега не е била въвеждана в ЕС. Идеята е България и Румъния  да отворят първо т.нар „сини граници” – т.е. морската и въздушната, а по-късно „зелената” или сухопътната си граница. „Последното ще е трудно, защото през една граница от нас, имам предвид Турция, има война”, каза вицепремиерът пред представителите на бизнеса. Тя подчерта, че отварянето на първите две граници ще се отрази много положително на бизнеса у нас. "Трябва ни този сертификат за качество", каза Кунева.

"Нямаме повече никакви аргументи да се съгласяваме с отлагането на приемането на България в Шенген. Светът стана много по-опасен. Да остане България извън тази зона на сигурност, не е добре нито нас, нито за Европа”, заяви Меглена Кунева.

„Не искам да кажа, че по този начин ще се омекоти натиска върху съдебната система и нейното реформиране. За мен влизането на България в Шенген ще окаже още по-голям натиск, за да реформираме всяка недотам работеща система. Това ще постави много по-високи изисквания от начина, по-който се управлява сигурността. На практика България има само едно едно летище, така че няма да е много трудно да се управлява сигурността по въздух”, смята Кунева.

Франция в момента е на наша страна за приемането на България в Шенген, което е различно от позицията на държавата преди това. Очакват се посещения във Финландия, Холандия и Германия, на които ще се обсъжда евентуално членство на страната ни в шенгенското пространство, обясни вицепремиерът. От думите й стана ясно, че при разговорите на високо ниво България говори за пакетното ни приемане заедно с Румъния. Припомняме, че румънската страна изказа желанието да бъде разделена от България по Механизма за сътрудничество и оценка, който разглежда напредъка в реформите в съдебната система и борбата с корупцията.

Кунева: Промените в конституцията могат да станат без Велико народно събрание

По-голямата част от юристите смятат, че промени в конституцията в предложения днес обем, може да се направят и без Велико народно съб...

Днес Кунева още веднъж заяви, че България е готова с всички технически изисквания. „Няма досега прецедент в историята на Европейския съюз, в който две страни да са чакали 10 години (от подписването на договора за Шенген, бел ред.), за да влязат. Ние сме изразили воля и сме казали, че искаме да влезем в Шенген. Останалите страни в десятката (които се присъедениха към ЕС през 2002 г., бел. ред.). влязоха в рамките на две години след присъеденяването си”, заяви Кунева.

„България и Румъния не са на опашката на ЕС”, каза още Кунева. Тя добави, че двете страни, както и Хърватия, се превръщат в удобни жертви, когато говорим за сигурността на външните граници на ЕС и борбата с тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com