КС ще гледа искането топлофикациите да не начисляват такса за юристконсулт

2422
КС ще гледа искането топлофикациите да не начисляват такса за юристконсулт
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова да се отмени таксата за юристконсулт, която "Топлофикация" налага на загубили съдебно дело срещу нея платци. За докладчик е определена Таня Райковска, която доскоро бе зам.-шеф на Върховния касационен съд. Манолова настоява да се премахне правилото на юрисконсултите да се присъждат "адвокатски" възнаграждения. Поводът е, че по делата на топлофикациите се определят суми, които не отиват за юрисконсултите, а влизат по сметките на търговските дружества, информира в. "Сега".

Искането е за отмяна на чл. 78, ал. 8 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и чл. 161, ал. 1, изр. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Първият текст гласи: "В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт". Правилото се прилага и по административните дела. Иска се отмяна и на разпоредбата в ДОПК, че "на администрацията вместо възнаграждение за адвокат се присъжда юрисконсултско възнаграждение в размера до минималното възнаграждение за един адвокат".

Според Манолова "Топлофикация София" граби, за да си плаща стари дългове

Най-много се оплакват хората срещу монополните дружества – Топлофикация, ЕРП-тата, кредитни институции. Това заяви омбудсманът Ма...

Според омбудсмана тези разпоредби противоречат на Конституцията в частта й за принципа на правовата държава, неприкосновеност на частната собственост, на равни условия за стопанска дейност и на равенство в процеса.

В искането си Манолова посочва, че правилото е - съдът осъжда загубилия да плати само реално направените разноски на спечелилата страна. А юрисконсултът е служител на трудов договор при съответната страна и му се дължи трудово възнаграждение, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото (цената на иска).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com