Кристалина Георгиева вероятно ще се бори за поста на генерален секретар на ООН

7747
Кристалина Георгиева вероятно ще се бори за поста на генерален секретар на ООН
Снимка: Европейска комисия

Еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева планира да се кандидатира за генерален секретар на ООН, пише EurActiv.

Така тя може да замести сегашния председател на организацията Бан Ки-мун, чийто втори мандат изтича на 31 декември 2016 г.

Кристалина Георгиева призова за промяна в системата за хуманитарна помощ

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева призова за реформа на системата за хуманитарна помощ в интервю за швейцарския всеки...

От известно време циркулираха слуховете, че Георгиева, отговаряща за бюджета и човешките ресурси в ЕК, ще бъде една от кандидатурите за генерален секретар на ООН. Маргаритис Шинас, говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, обаче изясни значително ситуацията.

Вчера, 2 ноември, Шинас е попитам от EirActiv дали Георгиева е информирала Юнкер за своето намерение да се кандидатира за поста на Бан Ки-мун и дали двамата за обсъждали този въпрос. На това Шинас отговаря: „Председателят и г-жа Георгива обсъждаха появяването на тази възможност, но за момента зам.-председателят Георгиева е фокусирана върху сегашната си работа. Председателят изпитва голямо възхищение от международния опит, умението за водене на преговори и огромния капацитет за работа на г-жа Георгиева, която дава на председателя неоценима подкрепа в управлението на Европейската комисия в трудни времена“.

Ако се кандидатира за ген. Секретар на ООН, Георгиева ще сблъска със значителна международна конкуренция. Същевременно официалния кандидат на България за позицията е Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО - най-голямата агенция на ООН. Георгиева знае, че София не може да номинира двама души за ген.-секретар на ООН, отбелязват от EurActiv.

Снимка: ЕК

Като цяло се смята, че е дошло времето кандидат от Източна Европа да оглави международната организация. Силна номинация от тази част на света, още повече жена, ще бъде добре поставена кандидатура, а кандидатурата на Бокова получи подкрепата и на руския представител в ООН.

Бокова: ИД прави културна чистка

Разрушавайки древните паметници в Близкия изток, бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" унищожават символите на диало...

Преди дни в ефира на БНТ премиерът Бойко Боросив на въпрос дали ще даде пълната си подкрепа за кандидатурата на Бокова заяви, че тя не зависи от подкрепата на ГЕРБ: "Такъв пост се заема от човек, който е консенсусен за всички. Пожелавам успех, това би било голяма радост за България". По думите на министър-председателя "големите страни" трябва да постигнат консенсус и въпросът не зависи от България.

Снимка: ЕК

Преди обаче да се стигне до обсъждането на номинациите страните членки на ООН трябва да изберат своите кандидати и българското правителство трябва да обяви своя официален избор през пролетта на следващата година. През януари 2015 г. Бойко Борисов заяви, че правителството подкрепя кандидатурата на Бокова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com