Контрапротестиращи пробиха окупацията на Софийския университет

76797

Група настоящи студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излязоха на протест срещу окупацията на "Алма Матер". Те издигнаха призива "Политиката вън от ВУЗ-овете", предаде БГНЕС.

Контрапротестиращи счупиха загражденията на Софийския университет и пробиха окупацията. Окупаторите на свой ред извикаха полиция.

А ти къде, бе!

Иван Бедров Заключването на вратите на университета с вериги е грозен символ, казваш ти. Имаш очи да го кажеш, защото самият ти си сът...

Бръснати глави, предвождани от депутата от БСП Борис Цветков нахлуха в двора на Софийския университет. Някои от тях са влезли и в окупираната сграда на Алма матер. Това съобщава Offnews. В двора са Нина Гергова и Андрей Вълчев от младежкото БСП.

Протестът беше подкрепен и от Гражданската инициатива "За нов обществен договор". Недоволни от окупацията на най-старото висше учебно заведение, те успяха да проникнат в двора на Ректората и дори направиха опит да влязат в сградата, но вратите са заключени. Въпреки че днес е неучебен за университета ден, окупиралите го вътре студенти, плътно държат вратата затворена от вътрешната страна. От прозорците на СУ продължават да се веят плакатите "Желязото се кове докато е студентско" и "Студенти изпитват държавата".

Студентите против окупацията настояват за среща с онези свои колеги, които са вътре в сградата, за да обменят гледни точки. В декларацията, с която излязоха днес недоволните от затварянето на "Алма Матер" е записано: "Софийският университет е символ на свободата още от основаването си, а днес е окован във вериги и това трябва да се прекрати незабавно. Ние сме лишени от правото си да учим, семействата ни едва успяват да осигурят издръжката ни, а повечето от нас работят, за да си плащат семестриалните такси. Но не може да посещаваме лекции и упражнения. Нашите протести, когато бяха повишени студентските такси, протестите от февруари, протестът ни за морал след избора на Пеевски, бяха подменени и нямат нищо общо с хора, които търгуват с нашите съдби. Вън търговците от храма".

Те призовават членовете на Академичния съвет, които ще заседават утре, да изчистят всички съмнения, че ръководството на СУ толерира развиването на политическа дейност на територията на "Алма Матер".

В същото време на Facebook страницата на NOрешарски излизат следните съобщения:

А ти къде, бе!

Иван Бедров Заключването на вратите на университета с вериги е грозен символ, казваш ти. Имаш очи да го кажеш, защото самият ти си сът...

"ИДВАЙТЕ НА ПОМОЩ В УНИВЕРСИТЕТА!

Провокатори нахлуха в двора на Ректората, агресивни са, идвайте на помощ!"

"Ей такива с келтски кръстчета и бръснати глави са застанали на "страната на институциите" и трошат из Ректората в момента!"

Орешарски: Със студентите имаме да си кажем много неща

"Готов съм на диалог с протестиращите студенти", съобщи пред БНР премиерът Пламен Орешарски. От Брюксел, където участва в заседан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com