Компаниите за "бързи кредити" се "изкушавали" да ограничават права на потребителя

4198
Компаниите за "бързи кредити" се "изкушавали" да ограничават права на потребителя

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се е натъкнала на нарушения, при които търговците в сферата на небанковите финансови институции се изкушават да поставят клаузи в договорите, които изискват от потребителя при предсрочна, макар и основателна, изискуемост по кредита да плати всички съпътстващи разходи, включително лихвите. Така потребителят плаща за нещо, което не е ползвал, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Като цяло обаче КЗП е установила, че търговците се съобразяват с издадените от регулатора предписания за отстраняване на неравноправни клаузи в договорите. Комисията е проверила над 40 договора в небанковия финансов сектор и разгледала около 4000 клаузи, от които е издала около 350 предписания за отстраняване.

"По отношение на неравноправните клауза основно те са свързани с ограничаването на някои права на потребителите", каза Маргаритов. Той обясни, че част от "изкушенията" на търговците е да слагат клаузи, които правят кредитите неправомерно предсрочно изискуеми. Освен това са открити нарушения, при които въпреки забраната на закона, потребителят се задължава да плаща различни такси за обслужването и подръжката на кредита, които понякога могат да надвишат самата главница по него, обясни председателят на регулатора. Имаме и клаузи, в които потребителите са задължавани да издават записи на заповед, които са забранени за потребителските кредити, каза още Маргаритов.

КЗП: Потребителите да избягват амбулантните търговци

„Потребителите трябва да знаят, че рискът при пазаруване от амбулантни търговци в навечерието на празниците е доста висок, предви...

Той призова потребителите, ако забележат неравноправни клаузи, да сигнализират КЗП.

Що се отнася до проверките при туроператорите Маргаритов заяви, че нарушенията са основно свързани с опит за ограничаване на отговорността на туроператорите, ако са свързани с дейността на техни контрагенти. По закон туроператорът носи цялата отговорност дали той или неговите контрагенти могат да изпълнят всички условия по договора, обясни Димитър Маргаритов. Той добави, че обикновено в сферата на общите условия има опити да се ограничат сроковете по съответно договорения туристически пакет. 

"Като статистика се забелязва, че при 3-4000 клаузи около 10% от тях са неравноправни", каза Маргаритов, коментирайки сферата на работа на туроператори. "Като цяло броят на нарушенията намалява с около 10%", повтори отново председателят на КЗП.

"В отделни сектори забелязваме и значително намаление на нарушенията, добави той. "С 37% за последното тримесечие са намалели нарушенията в сектора онлайн търговия", заяви Маргаритов. Това означава, че онлайн търговците се ориентират в тази нова материя, научават правилата, стараят се да ги спазват и вероятно КЗП оказва положително влияние, по думите на шефа на Комисията.

Председателят на КЗП: Очакваме съдът да ни подкрепи за максимална глоба срещу "Олинеза"

Отношението на търговците към клиентите би трябвало да е постоянна величина според максимата "клиентът винаги има право". В България об...

На какви още нарушения се натъкват от КЗП при обявяването на намаления, опасните стоки и дали намаленията от Черния петък са реални четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com