Кметове са оказвали натиск при избора на фирми за ремонт на православни храмове

2945
Кметове са оказвали натиск при избора на фирми за ремонт на православни храмове

Кметове на няколко общини са оказвали натиск при избора на фирми в обществените поръчки за ремонт на православни храмове.

Това разказа Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На последното си заседание Светият Синод забрани на митрополиите, църквите и манастирите да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Монтират СОТ и камери в храмовете във Видинско

Подготвена е програма за организиране на охранителна система във всички храмове на Видинска и Кулска духовни околии. Това каза за "Фоку...

„Трябва да запазим чисто името на Българската православна църква, а и да сме сигурни, че парите се усвояват, а не отиват в нечий джоб", коментира митрополит Антоний, в ефира на "Дарик".

Имало е натиск върху свещеници от кметове за избор на определи фирми, които да спечелят обществените поръчки за ремонт на православни храмове. 

"Има доста свещенослужители, които споделят, че им е оказван натиск от страна на кметове да се налагат конкретни фирми, които да извършват ремонта и с оглед на това, в миналия програмен период имаше доста такива проблеми с някои проекти. И за да можем да запазим авторитета на църквата, ние искаме по всякакъв начин да предпазим от тази голяма съблазън нашето паство и обществото да знае, че църквата няма да стои безучастно и да гледа как е използвана за личното облагодетелстване на някои хора", добави той.

След забраната на Светия Синод от министерството на земеделието и храните обещаха да се срещнат с представители на Българската православна църква и да изгладят отношенията. До момента обаче няма решение на проблема и забраната към храмовете остава.

Предстоящите ремонти във варненския зоопарк ще струват 700 000 лева

Бъдещите ремонти на зоопарка във Варна възлизат на 700 000 лева. Това заяви директорът на институцията Иванка Стоянова пред "Фокус". Т...

 Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com