Категорично: Няма да има един тунел на "Струма" през Кресненското дефиле

8532
Категорично: Няма да има един тунел на "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС

Пред нас остава най-голямото предизвикателство - изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле.  Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на подписването на договорите за проектиране, строителство и супервизия на автомагистрала „Струма“ - ЛОТ 3.3“, предаде Фокус.

"За тези 20 километра екипите работят усилено, за да може до края на годината да имаме най-доброто проектно решение. За него също предстои да проведем процедура за избор на изпълнител. Проектирането се извършва на принципа на избора между най-добро съчетание между техническо решение, екологично и финансово. Трябва да се съобразим и с мнението на екипите от специалисти, за да запазим безценните природни ресурси, които имаме там", посочи министър Павлова.

Подписват договора за проектиране на Лот 3 от "Струма"

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписват договорите за проектиране, строителство и супервизия на ЛОТ-3 ...

Tя поясни, че вариантът за изграждането на един тунел отдавна е отпаднал, поради неговата необоснованост, техническа сложност и сеизмологична опасност. "Вариантите, върху които работим, са няколко. Те включват преминаване на две нива през определени места, изграждането на малки тунели и комбинация от съоръжения, чрез които успешно да преминем през Кресненското дефиле", обясни още министър Павлова. Тя изрази надежда през 2016 година да стартира процедурата за избор на изпълнител на този участък, за да започне изграждането му в рамките на текущия програмен период.

Проектът на ЛОТ 3.3 на АМ "Струма" включва 9 мостови съоръжения и 2 големи пътни възела, допълни Павлова.

"Всичко това трябва да бъде прецизирано и допроектирано с точни параметри, за да имаме детайлен технически проект и разрешение за строеж. Отделно от това започваме всички необходими дейности за извършването на отчуждителни процедури, което е важен елемент, за да може успешно да издадем разрешението за строеж", обясни министър Павлова.

По думите ѝ, след приключването на процедурите, още в началото на строителния сезон на 2016 година, фирмата-изпълнител ще може да започне работа.

Изграждането на стената на АМ "Струма" край Мурсалево закъснява

Изграждането на най-скъпата стена на ЛОТ-2 на АМ "Струма" край с. Мурсалево закъснява. 155-метровата стена, струваща близо 7 млн. лев...

"Сключваме предсрочно договорът с изпълнителя на ЛОТ 3.3 на АМ "Струма", за да започне работата незабавно. Какво предстои от тук нататък? Днес сключихме договор за строителство и строителен надзор, но този тип проекти е на принципа на така нареченият "инженеринг". Това означава, че строителя има първия и основен ангажимент да допроектира началния проект за изграждането на участъка", посочи министър Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество