Канонизират архиепископ Серафим на 26 февруари

3771
Канонизират архиепископ Серафим на 26 февруари
Снимка: Photo Pascal Reusch

Богучарският архиепископ Серафим Соболев, чийто гроб се намира в криптата на храм "Николай Мирликийски", известен като Руската църква в столицата, ще бъде канонизиран на 26 февруари, деня на неговата кончина.

Решението бе взето от Светия Синод, откъдето посочват, че ще отправят покана за предстоящото тържество до руския патриарх Кирил.

Ще канонизират архиепископ Серафим Соболев

Канонизация на архиепископ Серафим (Соболев) ще има, реши Архиерейският събор на Руската православна църква. Архиерейският събор е орг...

Да бъде канонизиран Серафим пък реши Архиерейският събор, на когото принадлежи най-висшата власт в Руската православна църква. Освен 320 архиереи на Руската църква, в заседанието на събора, на което бе взето решението, по изключение участваха и български архиереи.

Поради спецификата на въпроса с канонизирането на дядо Серафим във взимането на решението се включиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, както и Знеполският епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит. Те бяха поканени на събора в московския катедрален храм „Христос Спасител" от руския патриарх Кирил.

При обсъжданията духовниците се обединиха около идеята, че паметта на Серафим трябва да се чества в деня на неговата кончина, на 26 февруари, а титлата на владиката ще бъде „Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец".

Още приживе по молитвите му са ставали много чудеса, а след смъртта му и до днес хиляди хора посещават гроба му в криптата на Руския храм в София и отправят към него своите молитви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com