Калфин за пенсии, заплати и майчински: Не мога сега да кажа

26364
Калфин за пенсии, заплати и майчински: Не мога сега да кажа
Снимка: БГНЕС

Това, което мога да поема като ангажимент, е да направя всичко възможно да има коледни добавки за пенсионерите. Говоря с НОИ, защото не е тайна, че бюджетът е „много напрегнат”, заяви новият социален министър Ивайло Калфин.

Проблемът с пенсиите и швейцарското правило, според което се индексират пенсиите и вземайки се предвид инфлацията, е че ние в момента сме в дефлация. Засега очакваме повишение на пенсиите от 7 лева годишно, обобщи Калфин.

Минимална заплата - максимална безотговорност

Удивително е колко инатливи може да бъдат политиците и с какво упорство пробутват рецепти за хапчета, които доказано не лекуват. След...

Големият проблем на България по отношение на пенсионирането е липсата на яснота. Амбицията ми е догодина да се уточним как ще вървим в пенсионната реформа – не може всяка година да се променят нещата там, да се замразява възраст, да се променя, каза Калфин. И добави, че не би върнал модел на ГЕРБ – ръст на пенсионната възраст с 4 месеца на година. Не може и да се замрази първа и втора категория труд, а да се увеличи на трета например. Трябва да се съобразим и с продължителността на живота, с възможностите на социалната система, обясни Калфин пред Нова телевизия. Тогава може би няма да вдигате възрастта, защото статистиката показва, че от всички страни-членки в ЕС умираме най-млади – на този въпрос новият социален министър отговори, че дългосрочно пенсионната възраст трябва да бъде увеличена заради развитието на икономиката.

Ще се радвам минималната работна заплата да стане 400 лева, че и повече, както обяви служебният социален министър Йордан Христосков. Сега не мога да ви кажа може ли да стане – ще мога след един месец, каза Калфин. И защити предложението на АБВ да има минимална ставка за труд на час. Целта ни е да бъде 4 лева, т.е. два пъти повече месечно, отколкото сегашната минимална заплата, добави социалният министър.

По отношение на майчинските заплащания и периодът на майчинство Калфин заяви, че периодът от две години е добър, но не пожела да коментира може ли да има увеличение на майчинските през втората година, след като още не е обсъждано с финансовия министър. Ангажирали сме се с усилено подпомагане на семейства с до три деца. Активно в числа това означава следното – до 75% от семействата в България имат едно дете. Много семейства искат да имат повече деца, дори три, но признават в проучвания, че нямат финансова възможност. Затова държавата ще помага с конкретни мерки – например безплатно лечение за семейства с три деца. Тук на Калфин му беше припомнено, че за малки деца лечението е безплатно. Няма как обаче да подкрепим семейства, които раждат деца и не се грижат за тях, добави социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com