Калфин каза официално - по-малки детски надбавки след трето дете

34834
Калфин каза официално - по-малки детски надбавки след трето дете
Снимка: АБВ

35 лева детска надбавка за едно дете, 50 лева за второ т.е. общо 85, 45 за трето т.е. 130 лева общо или с 10 повече от досега и по 20 лева за всяко следващо - това е предложението, което социалният министър Ивайло Калфин внася като част от промените в Закона за детските помощи.

Идеята е добавките да се плащат на семейство, а не за дете. По думите на Калфин прагът за доходите, който дава право на семействата да получават детски, ще остане в сила.

Обмислят да премахнат детските надбавки за малолетни майки

Родителите на малолетни майки да остават без детски добавки. Това гласи ново предложение за промяна в Закона за семейното подпомагане, ...

Срещу предложението вече има съпротива, макар и засега да се изчакват официалните реакции на неправителствените организации.

Освен това Калфин иска родителите на малолетни майки да остават без детски надбавки. По думите му целта е въпросните домакинства да не получават двойни суми, тъй като в момента бабата получава пари за невръстната майка, а тя - за новороденото си бебе.

Калфин уточни, че предложението цели да се промени моделът за насърчаване на раждаемостта, информира Агенция ПИК. Вицепремиерът каза, че проектът за закон за семейното подпомагане скоро ще бъде представен за публично обсъждане. Той допълни, че в бъдеще трябва да се засили ролята на здравните медиатори в общността.

Според Калфин специалисти в страната в момента са 180 и са недостатъчно. Министърът счита, че здравните медиатори могат да допринесат много както за намаляване на ражданията от деца, така и за ограничаване изоставянето на бебета или ранното отпадане на малолетните от училище. Вицепремиерът допълни, че сред приоритетите на министерството е мотивирането на хората да търсят активно работа. Той посочи, че вече се разработва вариант за въвеждане на ваучери за почасова или временна работа. По думите му тази система може да се ползва в най-различни сектори на икономиката.

БДЦ иска детски надбавки за абсолютно всички деца

От 1 януари догодина детските добавки да бъдат за всички деца, независимо от дохода на родителите, предлагат от ПГ на Български демокра...

Министър Калфин каза още, че ще настоява да бъдат осигурени великденски надбавки за пенсионерите. Според него най-добре би било средствата, които ще бъдат осигурени, да не се раздават на всички, а само на възрастните хора с най-ниски доходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com