Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната

4088
Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната
Снимка: iStock/Guliver

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян Пазарджик, Благоевград и Кюстендил се очакват значителни валежи около 15-20 л/кв.м през денонощието .

Времето е виновно за катастрофите на Земята

В новия отчет на Бюрото на ООН по снижаване на риска от бедствия се съобщава, че 90% от всички големи катастрофи на Земята за последнит...

При жълт код за предупреждение са възможни локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Валежите временно ще спрат. Минимални температури - от около нулата в северозападните до 6°-7° в югоизточните райони. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Борис Димитров от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Днес от юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° - 10°.

Над Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд. Максималнните температури на въздуха ще са от 8° до 12°. Температурата на морската вода е 13-14°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Жълт код в цялата страна заради дъжд, сняг и вятър

Жълт код е обявен за 26 ноември в цялата страна заради интензивни валежи от дъжд, на места от сняг, както и заради силен вятър, съобщи ...

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800 - 2000 метра и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен, а по-високите части и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

В събота вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите ще отслабнат и от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. В по-голямата част от Западна България ще е студено, минималните температури на места ще са около и под 0°, а дневните едва 4-6°, докато в крайните южни и източните райони все още ще достигат 10-14°. В неделя ще духа умерен, в Северна България и временно до силен запад-северозападен вятър. Над източните райони ще преобладава облачно време, почти без валежи, а над западните - облачността ще продължи да се разкъсва и над много райони ще намалява. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните – между 6° и 11°. В началото на новата седмица ще остане ветровито, но вече с малко по-слаб вятър. Облачността ще е променлива, без валежи.

 

 

Минималните температури днес ще са между 4° и 9°

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за ноември. Днес ще е предимно облачно. С временни прекъсвания на мног...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com