Йовчев: Няма умишлени нападения над сирийци, ще обясня за бежанците в Телиш

25776
Йовчев: Няма умишлени нападения над сирийци, ще обясня за бежанците в Телиш
Снимка: БГНЕС

17-годишен сириец е пострадал тази седмица след като е бил нападнат и намушкан с нож пред общежието за бежанци във „Военна рампа”.

Според информация на Нова телевизия младежът е приет в „Пирогов” с множество прорезни рани. Той е в стабилно състояние, без опасност за живота.

Заради бежанците жители на село Телиш затварят пътя София - Плевен

Протест в село Телиш срещу намеренията да се отвори бежански лагер. Точно в 9:00 часа протестиращите искат да блокират пътя София &ndas...

Нападателите са били двама, но не е ясно дали става въпрос за сбиване между бежанци или за нещо друго. Ясно е и, че пострадалият не е живеел във „Военна рампа” – той е настанен в друго общежитие. Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров младежът е излязал да си купи храна.

"Трудно ми е да си представя, че 17-годишно момче, което не познава района и е било заедно с майка си, ще провокира някого", каза Лазаров пред bTV.

Лазаров поясни, че инцидентът е станал около 21 часа, на около 50 метра от общежитието за бежанци в квартал "Военна рампа". 17-годишният сириец е пристигнал в България на 4 ноември. Той не е познавал района и е излязъл да си купи някакви провизии, поясни Лазаров. Главният секретар на МВР направи уточнението, че бежанецът няма намушкване, има порезна рана.

Засега никой от бежанците във „Военна рампа” не желае да говори за случая.

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев, който коментира пред Нова телевизия, не става въпрос за нападение, което е целяло убийство. Министърът каза, че е имало сбиване, конфликт, но не и умишлено нападение. Изясняваме обстоятелствата, нека не избързваме и да не подаваме грешни сигнали към обществото.

Нападателят на 20-годишната Виктория е влязъл в преди година в България

Нападателят, който наръга многократно с нож 20-годишната студентка по политология Виктория Христова в центъра на София, е влязъл в Бълг...

По отношение на Салахедин Бин Аладин, нападателя на 20-годишната Виктория Йовчев потвърди, че той е в България от почти една година, кандидатствал е за статут на бежанец, отбелязан е в Агенцията по бежанците и е пуснат със служебна бележка. Сега е издирван.

Разработваме програма, която да насърчи нелегалните имигранти да се върнат по родните си места, но не е обсъждано дали ще се заделят пари за тази цел. Йовчев потвърди, че ще отиде в Телиш, за да говори с хората там. Те протестират и днес срещу намеренията на държавата да направи лагер във военното поделение до селото. Йовчев каза, че ще обясни на хората, че ще има ползи от тези бежанци – те ще могат да се използват от бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com