Йовчев наредил извеждането с автобуса

9953
Йовчев наредил извеждането с автобуса

Лично вътрешният министър Цветлин Йовчев е наредил операцията по извеждането на депутатите от парламента с белия автобус. Именно рейсът, който под полицейски кордон се опита да разцепи тълпата от протестиращи, отприщи агресията на жълтите павета във вторник вечерта.

Борисов: За сблъсъците е виновен този, който е наредил заседание от 17.00 часа, най-вероятно Станишев

Във връзка със снощните сблъсъци лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-виновният е този, който вчера е направил заседание на ком...

Белият "Мерцедес" е на МВР, предаде Стандарт нюз. Закупен е през ноември 2009 г. с пари от Европа заедно с още един автобус и 180 джипа "Ландроувър" и на практика трябва да бъде използван за защита на шенгенската граница. Общата цена на оборудването бе за над 8 млн. лв. Вместо това обаче почти новият бус остана с изпочупени стъкла, след като бе употребен, за да прекара парламентаристите през насядалите пред него протестиращи.

"Аз одобрих това решение, което беше взето от хората, пряко ръководещи охраната на Народното събрание към момента", заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Анализ ще покаже дали е било грешка, но към дадения момент бе разумно решение", коментира министърът. Той обаче призна, че не е очаквал агресията да стигне до такива нива. Сред протестиращите според него е имало "провокатори" и "мотивирани лица".

Йовчев обаче определи като грешка насрочването на заседание на три парламентарни комисии едновременно в сградата на парламента след 17 ч., точно в 40-тия ден от протеста. Той коментира, че протестът е показал ново лице. Начинът, по който са се развивали вече 40 дни шествията на недоволните, показвал, че може да се стигне до ескалация. "Все пак не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета. Не мислех, че протестиращите са готови тежко да наранят български граждани, които с нищо не са ги предизвикали, и чиято единствена цел е била да се приберат по домовете си", заяви шефът на МВР.

Йовчев бе единственият министър, който се появи пред журналисти след вчерашното заседание на правителството. Според него разрешаването на кризата не минава през оставката на правителството. За това се изисква системен политически диалог и широк обществен консенсус, смята Йовчев.

Йовчев: Полицията не е имала заповед, тя не беше агресивна, а обект на агресия

Имаме идея как да осигурим нормалната работа на институциите. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция в Министе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com