Извеждат около 800 бежанци от центровете на квартири в страната

11595
Извеждат около 800 бежанци от центровете на квартири в страната
Снимка: Gettyimages

Около 800 души ще бъдат изведени от центровете за бежанци на квартири в страната с част от отпуснатите 4 млн. евро от ЕК. Това заяви за "Фокус" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците по повод днешния Международен ден на бежанците.

Казаков поясни, че 4-те милиона евро са строго съгласувани като разходи с Европейската комисия (ЕК) и ще послужат само за определен вид дейности. "На първо място това е подобряването на условията на живот на настанените хора в центровете, на второ място това са отпуснати средства за преводачи, на трето място това са средства за здравно осигуряване”, обясни Казаков.

ЕК иска от страните членки безпрецедентен принцип за приемане на чужденци

За първи път Европейската комисия иска от държавите членки задължителен принцип за приемане на чужденци и те задължително да ги интегр...

По думите му ще има отделени средства и за закупуване на фургонен модул, в който ще могат да се настанят четиристотин души. "На пето място с тези средства ще се изведат от центровете хора, които са получили закрила през 2014 година, но все още стоят в центровете, това са около 800 души и те ще бъдат изведени на частни квартири”.

Председателят на Държавната агенция за бежанците заяви, че ще бъдат заделени средства и за техническа помощ. Казаков поясни, че това са средства, които са определени за тези дейности и са съгласувани с Европейската комисия. „Тези дейности ще бъдат разходвани за срок от 1 година. Всичките дейности ще бъдат изпълнявани съгласно закона за обществените поръчки”, допълни Никола Казаков.

"Над 6000 души са дошли в страната ни от началото на годината. Статут на бежанец и хуманитарен статут са получили общо около 2600 души", каза още Никола Казаков.

"Най-големият център за настаняване на бежанци се намира в град Харманли и в момента в него има около 2000 души”, изтъкна той. По думите му във връзка с международният ден на бежанците във всички центрове в страната, които са под опеката на Държавната агенция за бежанците са се провели тържества.

78 000 бежанци трябва да бъдат разпределени на територията на Италия

78 000 бежанци трябва да бъдат разпределени равномерно по цялата територията на Италия. Това съобщи кореспондентът на БНР в Рим Ел...

"По време на тържествата културно-музикални фолклорни програми от самите бежанци”, коментира той. Председателят на ДАБ каза, че много добре бежанците са посрещнали празника. „Най-хубавото е, че тържествата бяха организирани с тях. Те изпълняваха техен специфичен фолклор”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com