Изрисуваха паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека

37777
Изрисуваха паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека

Вандали изрисуваха паметника на Солунските братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София. Върху монумента със спрей е задраскана буквата "и" между "Кирил и Методий", а отдолу е написано "и брат му". Така се получава името на популярната сред тийнейджърите страница във Фейсбук "Kiril Metodii i brat mu", чиито последователи се подиграват със създателите на славянската писменост.

Междувременно от Граждански комитет „За София" остро осъдиха поредното оскверняване на паметник в София.

Изложба на Светите братя Кирил и Методий в централата на ЕК

Европейският комисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева откри в централата на Европейската комисия в Брюксел пътуващата изл...

„Ние осъждаме всяко посегателството върху какъвто и да било паметник или паметен знак. За съжаление в повечето случаи на подобни посегателства извършителите трудно биват установени, като наказанията в повечето случаи са леки. Според нас е необходима промяна на чл. 200 от Закона за културното наследство (който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 2000 до 6000 лв.), като смятаме, че посегателството върху културно-историческото наследство следва да се третира като престъпление срещу държавата", пишат в декларация от комитета, предаде КРОСС.

От там изказват съжалението си, че проблемът не е само в законодателството, а е много по-дълбок.

„Граждански комитет „За София" досега в своята почти едногодишна дейност е сезирал Столична община за няколко посегателства върху паметници на територията на града- на паметника на Христо Ботев на пл."Възраждане" и на паметника на летците и парашутистите до Народно събрание на Р. България. Изказваме своята благодарност и признателност на работата на Столична община и лично на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура и образование, за тяхната дейност по опазване и възстановяване на културно-историческото наследство на столицата.

Смятаме, че проблемът и причините за поругаването на паметни знаци не само на територията на столицата, но и в цялата страна, се дължат на пропуски в образователната система и недостатъчно учебни часове и възпитание на учениците в патриотизъм и история на България. Според нас е необходима цялостна реформа на образователните програми и практики най-вече в началния етап на образование с цел по-доброто опознаване на историята на нашата родина. Според Граждански комитет „За София" не е достатъчно само да се заличават следите от вандалски прояви върху монументи и да се издирват извършителите.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Днес честваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник.. На 24 май в България ...

Посегателството върху паметника на св. св. Кирил и Методий и върху други паметници, станали също обект на поругаване, не е акт, който се заключва само с изрисуването на монумента, но и показва пълна липса на патриотизъм", подчертават в заключение от гражданския комитет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com