Искането на пари за паркиране е незаконно, казват от Софийския обществен съвет

24877
Искането на пари за паркиране е незаконно, казват от Софийския обществен съвет
Снимка: БГНЕС

Приходите от платено паркиране в столицата са незаконни и гражданите имат пълно право да си поискат парите обратно. Това твърди Софийският обществен съвет в позиция, разпратена до медиите.

„Няма заповед на кмета, която да въвежда новите "синя" и "зелена" зони в столицата след последните промени в Наредбата за организация на движението на територията на СО от общинския съвет от 26.09.2013 г. Без такава заповед незаконни са всички приходи от платеното паркиране, които е събрало в периода на правна празнота търговското дружество "ЦГМ" ЕАД при експлоатацията на публичната общинска собственост”, пишат от съвета.

На всеки варненец се пада поне по един автомобил

На всеки жител на морския град се пада най-малко по един автомобил. 300 000 коли са регистрирани в КАТ - Варна, съобщи Петел. Сигурно ...

Според тях общината само се оправдава с оспорването на подзаконовия нормативен акт пред съда. Съветът обаче определя аргументите на институцията като „неоснователни”, тъй като оспорени от областния управител са само правомощията на "ЦГМ" ЕАД и все така дискриминационния регламент за паркиране на живущите в зоните. Именно тези текстове не е допуснал Административния съд София-град, впоследствие и ВАС за предварително изпълнение, а първото заседание по делото е насрочено за 07.03.2014 г. от 15:00 часа.

Останалите изменения в Наредбата, включително новите общи правила за платено паркиране, са влезли в сила от момента на приемането им от СОС, а те еднозначно изискват издаването на заповед от кмета Фандъкова за въвеждането на зоните и определяне на задълженията и отговорностите на всички страни при ползването им. При така създадената ситуация с липсваща заповед на отговорното лице отсъства правното основание, въз основа на което гражданите да бъдат таксувани и глобявани в зоните, а това дава възможност на всички потърпевши да поискат по съдебен ред възстановяване на незаконно събираните от тях пари, казват още от съвета.

"За пореден път са зейнали огромни дупки в бутафорната наредба на Столичния общински съвет, но още по-лошо е, че се събират незаконно пари от гости, работещи и живеещи в центъра на София. Поради все по-разширяващата се с годините административна своеволност най-малко не очакваме някой общинар да признае или да поеме отговорност за поддържания с години административен хаос в паркирането, но ще сме доволни, ако повече хора успеят да си върнат сумите, които са им събрани без правно основание”, коментира Гергана Владкова от Софийския обществен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com