Има наказателно производство срещу полицай от "нощта на белия автобус"

18070
Има наказателно производство срещу полицай от "нощта на белия автобус"

Имаме три наказателни производства – две от нощта на белия автобус и едно от 4 септември. И трите са от компетентността на Софийска районна прокуратура.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за резултатите от проверките след инцидентите по време на протестите в столицата, предаде БГНЕС.

Две са производствата след протестите от т. нар. "нощ на белия автобус". Едното е проверка, която днес е прераснала в наказателно производство и тя е за причиняване на телесни повреди над полицаите. Тук "има лица, които са почти установени, защото проверката е приключила и след като е приключила е образувано наказателно производство. Това е станало, мисля, в понеделник", обясни Цацаров. Второто наказателно производство е образувано срещу конкретен служител от МВР. За него обвинителите преценили, че е нанесъл отново телесна повреда. "Той беше идентифициран с помощта на ръководството на МВР по телевизионните записи. Този човек беше идентифициран от ръководството на МВР по наше искане, независимо дори от факта, че е носел и бяла маска под шлема си – нещо, което е абсолютно забранено в полицейските атрибути при такива действия", заяви главният прокурор. Той посочи, че в момента се опитват да установят и тези, които той е удрял.

Предстои да се разпитат и журналист и оператор. Сотир Цацаров изтъкна, че общата оценка е, че огромната част от полицейските служители са изпълнявали задълженията повече от съзнателно и повече от законосъобразно.

Полицаят имал всички необходимо помощни средства, но след това "осъществява удари, които са неоправдани на хора". "Това е най-мекото, което мога да кажа – неоправдани. Осъществява едно непредизвикано с нищо – явно, видимо, флагрантно полицейско насилие, което всъщност осъществява само, защото е с шлем, палка и носи пагони, и в крайна сметка хвърля една много тъмна сянка върху всички други негови колеги, които в същата вечер са проявили максимално търпение", заяви главният прокурор. Той не мисли, че обясненията на този полицай са смислени.

11 случаи пък са предадени на прокуратурата от МВР в резултат на напреженията пред НС в първия работен ден на депутатите - 4 септември. Друг обаче е въпросът, че имаше установено лице на снимки, че то просто държи ограда, обясни Цацаров и дали някои от тях е хулиганствал ще се разбере, след като се разпитат и полицаите от тогава.

За протестите пред ВСС главният прокурор посочи, че обвинението няма правомощия да решава дали една агитка е автентична или не. Няма престъпление "автентичен" и "неавтентичен" протест, каза Цацаров. Това, от което ще се заинтересува е доколко участниците в нея престъпват закона, ако хулиганстват.

Главният прокурор потвърди, че бившият зам.-главен прокурор и настоящ член на ВСС Камен Ситнилски е изпратил два сигнала - единият до него, а другият до районният прокурор. Този, който е изпратен до самия Цацаров се отнася до престъпление – не за предвидената в закона цел използване на класифицирана информация, а вторият сигнал е за хулигански действия, именно на протестите. За този сигнал е възложена проверка. Първият е срещу членове на ВСС, той е изпратен е за проверка в ДАНС.

Цацаров потвърди и че разследването у нас за смъртта на писателя Георги Марков е прекратено поради давност. "Ако разследването в Англия, се обърне към нашата страна с искане за съдебни поръчки, няма нищо общо с това. При нас е приключило по една проста причина – изтекла давност. Може би институтите са различни в българското и в британското право. Дали британските служби ще добият някакви резултати след 35 години – това знаят те самите. На мен, доколкото ми е известно, печалната сачма се намира в Музея на британската полиция – сами си направете извода за това и те какви резултати биха постигнали", каза Цацаров.

Цацаров: Знаем къде са виновниците за атентата в Бургас, внасяме обвинителен акт до март 2014 г.

Знаем къде са две от лицата, виновни за атентата в Сарафово. За третото лице в момента се провеждат действия за разкриване на самолично...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com