Има ли постановка със счупването на стъклото на депутатския автобус?

23272

Сблъсъкът между полиция и демонстранти на 23 юли тази година в момент, когато депутати от БСП и ДПС опитваха да напуснат сградата на Народното събрание късно вечерта с бял автобус, предизвика много реакции и коментари.

Пет дни след случая страстите не са утихнали, а изказванията и коментарите не спират. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че полицията се е справила отлично със ситуацията и не е позволила да има ескалация на нещата. Червеният депутат Жельо Бойчев пък коментира, че е бил сигурен, че ако тълпата стигне до автобуса, всички вътре са щели да бъдат линчувани.

МВР разполага с достатъчно сили, за да гарантира сигурността

Въпреки опитите за провокации, полицейските служители запазиха спокойствие и предотвратиха ескалиране на напрежението по време на проте...

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че подопечната му институция ще се самосезира за престъпление по служба и нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения. Цацаров обаче изрично уточни, че става дума за единични действия на полицейски служители, а не за координирано с неправомерни заповеди поведение на МВР.

В социалната мрежа Facebook обаче се появи видеоклип, с който се твърди, че счупването на едно от големите стъкла на сдобилия се с печална известност бял автобус „Мерцедес” може би е дело на полицията. В клипа се прави съпоставка с реплика на председателя на БСП Сергей Станишев по време на честването на рождения ден на Българската социалистическа партия на Бузлуджа и случая със счупването на стъклото. Самото действие по счупването се вижда след 2:20-та минута на клипчето.

От клипа остава впечатлението, че е напълно възможно стъклото да е счупено отвътре. Факт е, че разделителната способност на заснетото видео не е достатъчна висока, за да се види дали някой камък не удря на въпросното място, а полицаят да е видял навреме опасността и да е вдигнал щита, след което камъкът и парчетата счупено стъкло да падат. Подозрително е, че повечето парчета счупено стъкло падат извън рейса, а не вътре в него.

В нощта на 23-ти юли безспорно имаше замеряне на белия автобус с депутатите с шишета вода и камъни. Тепърва обществото очаква какво ще покаже официалното разследване на прокуратурата за събитията отпреди пет дни.

Барикади от по над метър височина опасват все по-здраво Народното събрание

Блокадата на сградата на Народното събрание продължава. Барикадата, която протестиращите издигат по ул. „Оборище”, вече е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com