Има десетки нарушения на концесионери по плажовете като възпрепятстване на достъпа

4488
Има десетки нарушения на концесионери по плажовете като възпрепятстване на достъпа
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие. Платените зони и преместваемите обекти надвишават максимално разрешената от закона площ. Това са изводите от проверка на морските плажове у нас, извършена от регионалното министерство по разпореждане на Върховна административна прокуратура (ВАП).

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези под наем има общо 363 нарушения на 36 плажа. Нередностите са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава.

Слънчев бряг попадна в "развратна" класация

Родният курорт Слънчев бряг попадна в книга за най-любимите развратни летни дестинации за британците, предаде БГНЕС. Фотографът Питър ...

Непосредственият достъп до плажовете по българското Черноморско крайбрежие не се осъществява свободно и безплатно за гражданите, в рамките на законовите изисквания за това, констатират от прокуратурата.

При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. На плаж "Червенка" тя е едва 24%, а на „Поморие буната” по-малко от една трета е достъпна без плащане на чадър и шезлонг. „Малък плаж Лозенец", "Черноморец - изток", "Бяла централен II" и "Сл. Бряг - север" са  другите плажове с малка свободна площ.

Отново на 22 места по Черноморието е констатирано, че достигането до свободната зона е затруднено, сред които са "СБА", "Вили Чайка" и "Равда - олимпийски надежди".

Отново 22 са плажовете, при които е установено разминаване между заложената по схема квадратура на преместваемите обекти и реалната ситуация. На "Слънчев бряг – север” положението е най-лошо - 1267 квадратни метра. Значителни са нарушенията и на „Бургас – централен” и „Китен – юг”.

Концесионерът в Лозенец: Политическа поръчка е да се казва, че плажът е замърсен

Поне до четвъртък (27 август) плажът в Лозенец ще остане затворен. Причината е, че взетите в петък (21 август) проби отново са показали...

На 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. "Слънчев бряг – север” води в тази негативна класация с 3113 квадратни метра разминаване. Над 1000 кв.м повече от предвиденото има още на „Поморие - централен", „Бургас - север", „Бургас - централен" и „Китен-юг".

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

Лозенец, където плажуването беше забранено заради фекални води, присъства в практически всички секции в доклада за допуснати нарушения.

От прокуратурата съобщават, че са възложили на Министерство на регионалното развитие и благоустройството  (МРРБ) да наложи санкции на нарушителите. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че до този момент ведомството на Лиляна Павлова ефективно е упражнявало контрол на управлението и поддържането на плажовете, но не е търсило административно-наказателна отговорност при констатиране на нередности.

Спряна бе процедурата за концесиониране на три плажа

Правителството прие решение за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия на плажовете „Къмпинг „Делфин&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com