"Илинденци – Мрамор" получи концесия за добив на мрамори от "Галчово гнездо"

14725
"Илинденци – Мрамор" получи концесия за добив на мрамори от "Галчово гнездо"

Предоставянето на две концесии и издаване на пет разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства одобри Министерски съвет на днешното си заседание

Добив на мрамори за срок от 25 години ще извършва „Илинденци – Мрамор” АД от находище „Галчово гнездо”. Кариерата се намира в землището на с. Илинденци, община Струмяни, Благоевград. За срока на концесията дружеството ще инвестира близо 700 хил. лв. Очакваните концесионни плащания са за над 1,5 млн. лв. (без ДДС), като половината от тях ще се превеждат по бюджета на община Струмяни.

Над 7 млн. лв. инвестират концесионерите за добив на подземни богатства

Инвестиции за над 7 милиона лева ще бъдат направени за добив или проучване на подземни богатства. Това съобщиха от информационната служ...

Бургаското дружество „Андезит“ ООД получава концесия задобив на скалнооблицовъчни материали – вулкански туфи, от находище „Роза“ в землището на с. Брежана, община Джебел. Концесията се предоставя за 35 години, като за този срок се очаква концесионните плащания да надхвърлят 654 000 лв. Без начисленото ДДС те ще постъпват по бюджета на община Джебел. За обезпечаване на производствената дейност дружеството предвижда инвестиции за над 240 000 лева.   

За срок от една година „Фарес БГ“ ЕООД ще проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Кладенчево”, разположена в землищата на селата Крумово и Ботево в община Аксаково. За този период дружеството ще вложи минимум 79 200 лв. в проучвателните дейности. Предвидени са и 8000 лв. за мероприятия по опазване на околната среда. 

Други две от разрешенията се предоставят за едногодишни проучвания на строителни материали. Те са за площите „Лемище” в община Бойчиновци и за „Гората” край с. Лозен в Столична община, където ще оперират „Пътища М“ ЕООД и „Каменни фракции” ЕООД. Двете дружества ще инвестират близо 145 хил. лв., а в екодейности ще вложат 18 хил. лв. 

Скалнооблицовъчни материали за срок от две години ще проучват „Зора” ООД и НИИ „Геология и Геофизика“ АД. Площите, за които получават разрешенията, са „Кошарите“ в землището на с. Кобилино, общ. Ивайловград, и „Станеви ниви 2“ край с. Върбешница, община Мездра. Предвидените инвестиции надхвърлят общо 72 хил. лв., а средствата за опазване на околната среда и рекултивация – 7 000 лева.

Намаляват административните задължения на концесионерите при добив на минерална вода

Правителството даде съгласието си да бъдат изменени пет концесионни договора за добив на минерална вода от находищата „Хисаря&ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com