Илияна Йотова е най-популярният евродепутат в българските медии

21512
Илияна Йотова е най-популярният евродепутат в българските медии

Илияна Йотова е евродепутатът с най-голямо присъствие в българските медии през периода април-юни 2013 г. Това показват данните от медиен мониторинг, извършен от Информационното бюро на Европейския парламент в България и Фондация „Медийна демокрация”. Името на Йотова се е споменавало 2 пъти повече в медиите през второто тримесечие на годината в сравнение с първото. На второ място по популярност се нарежда Ивайло Калфин, който беше лидер при предишното подобно класиране. Трети пък е Слави Бинев. Според анализаторите медийната популярност на Йотова и Бинев се е покачила най-вече поради активното им участие в предизборната кампания. На последните избори Йотова бе водач на листата на Коалиция за България в Пазарджик, а Бинев участва с партията си ГОРД.

От другите политически фигури през периода април-юни най-споменаван е бившият премиер Бойко Борисов, който „участва” в 707 информационни единици. Втори е Сергей Станишев, а трети – Цветан Цветанов. Чак след него се нарежда настоящият министър-председател Пламен Орешарски. Волен Сидеров също присъства често в пространството, като той е политическата фигура, към която има най-много европейски критики.

Европейските средства за българските медии - 66 млн. лева за пет години

Какво е разпределението на европейските средства за медиите в България - отличниците са няколко, като Нова телевизия е получила общо на...

По-голямо е отразяването на дейността на отделни евродепутати отколкото цялостната работа на Европейския парламент, сочат данните. От представителите на други страни-членки най-популярен в българските медии е председателят на Европейския парламент и на ПЕС Мартин Шулц. На второ място се нарежда Ханес Свобода. Сравнително често е споменаван и Найджъл Фарадж, който предизвика скандал с негативните си изказвания срещу българските и румънските емигранти във Великобритания.

Организаторите на проучването отчитат повишен интерес към европейските институции в последните три месеца. „Мониторингът е важен в плана на пресичане на националната и наднационалната публична сфера. Европейските институции се превръщат във все по-важна референтна рамка на българската политика”, заяви доц.д-р Орлин Спасов от Фондация „Медийна демокрация”. По думите му след изборите се забелязва известно либерализиране по отношение натиска на властта над медиите. Въпреки това има индикации за натиск на управляващите над обществените БНТ и БНР, което е тревожна тенденция.

Водещите теми през второто тримесечие на годината, свързани с европейските институции, са няколко. Определено най-отразявана е темата за ситуацията в България преди и след изборите и съответно мненията за нея на водещи европейски фигури. На второ място се нарежда темата за бюджета на ЕС, който бе договорен едва наскоро след месеци на спорове и обсъждания. На трето място са преговорите на Македония за членство в ЕС – традиционно следена от българските медии тема. Енергийните въпроси и Шенген също често са присъствали в медийното пространство у нас. Все повече навлиза и темата за изборите за евродепутати през май 2014 г.

Интересна тенденция се наблюдава при регионалните медии. Все по-голяма част от тях обръщат засилено внимание на европейските институции. Първи по този показател са медиите в Благоевград, които са едни от най-развитите регионални информационни източници в България. Следват ги медиите в Пазарджик и Велико Търново. Конкретните причини за повишения интерес при тях са две – предизборната кампания на Илияна Йотова (водач на листата на Коалиция за България в Пазарджик) и организирането на „Дни на Европейския парламент” във Велико Търново. По-малък е интересът към европейските въпроси на медиите в Бургас, Варна и Пловдив.

Ясни правила за средствата по оперативните програми за медиите обеща Зинаида Златанова

За новия програмен период държавата ще разработи ясни указания до всички управляващи органи за договорите с европейски средства по опер...

Сред тенденциите за периода и е силното активизиране на чуждестранни представители на ЕП по проблеми, свързани с вътрешнополитическата ситуация в България – както в контекста на предизборната кампания, така и по повод събитията след изборите.

За проучването са наблюдавани национални всекидневници, седмичници и списания, регионална преса, електронни и онлайн медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com