И с изрична евродиректива "Топлофикация" не може да бъде спряна

6189
И с изрична евродиректива "Топлофикация" не може да бъде спряна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Свалените радиатори не освобождават от плащането на сградна инсталация. Това повториха за пореден път от „Топлофикация София” пред bTV.

Не бих се съгласила и с твърдението в чл. 27 на Закона за защита на потребителите, продължи пиарът на „Топлофикацията” Елизабет Павлова. Промяната е съгласно европейска директива и изрично се посочва, че потребител може да откаже да плаща непоискана услуга, включително топлоподаване - изрично е уточнено. Българското законодателство трябва да бъде хармонизирано, заяви пиарът на "Топлофикация София", без да коментира, че при липса на хармонизиране еврозаконодателството е над националното.

Лаф да става

"Топлофикация" издоява свои длъжници, като ги осъжда без те да разберат и им натрупва към сметката и хонорари за юристконсулти. Това за...

Припомняме, че още в края на ноември миналата година адвокати заговориха за евродирективата и бяха категорични, че тя трябва да се спази.

„Топлофикация София” не посочва юридическото възнаграждение при търсене на вземания. Това възнаграждение се определя от съда, каза Павлова.

При най-тежките дела „Топлофикация” прави запор на пенсия и не трябва да се продават имоти, каза адвокат Незрет Бабучев. Срещу „Топлофикация” може да се съпротивляваш, те са ангели небесни спрямо други кредитори, каза адвокат Незрет Бабучев. Той уточни, че в нашето енергийно законодателство за специални отношения има друг транспониран евротекст (чл. 32), който противоречи на поправката в Закона за защита на потребителите. Трябва да има хармонизация, но ако това стане, ще има проблем – защото „Топлофикация” ще откаже да захранва по сградната инсталация и ще трябва на цялата сграда да се променят параметрите, смята Бабучев. Той също е сигурен, че енергийният ни закон е образец за крепосничество.

Същевременно бившият член на КЕВР Еленко Божков, който беше принуден да напусне комисията след като беше в нея и по времето на кабинета „Орешарски”, каза, че „Топлофикация” най-нахално отхвърля възможността за индивидуални договори и се обляга само на Общите си условия. Защо КЕВР не разглежда индивидуалните договори, попита той. Нека инсталациите на „Топлофикация” се оправят – сега се прави саниране с евросредства, време е, настоя Бабучев.

Манолова откри некоректността на "Топлофикация" към длъжниците ѝ

Отношението на "Топлофикация" към нейните длъжници е некоректно. Те пропускат да ги информират, че дължат средства и направо завеждат д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com