Христо Иванов: Това не е скандал. Това е конституционна криза

4411
Христо Иванов: Това не е скандал. Това е конституционна криза
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира в профила си във Facebook днешния скандал с получения от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов SMS от премиера Бойко Борисов.

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа Христо Иванов, цитиран от Клуб Z.

Борисов: Надявам се Захариева и Иванов заедно да завършат започнатото

Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов заедно да продължат това, което правеше той, да има то...

Той подаде оставка на 9 декември миналата година, след като парламентът не прие предложените от него промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

По-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

"Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа Христо Иванов.

SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

ВСС реши да не се захваща с Лозан Панов

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията прекратява преписката по случая и не извършва проверка по нея. Това каза пре...

По думите на Панов на номера, от който е изпратено съобщението, той се е обаждал на Борисов. По всяка вероятност в случая става дума за препратенно съобщение. Някой от членовете на ВСС явно е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

Възмущението на Панов идва освен от това, че някой очевидно съобщава на премиера какво се дебатира във ВСС, и от факта, че на практика кадровият орган все още няма становище по това да се прекрати ли проверката за разговорите Янева - Ченалова.

Според Панов трябва да се направи обективна проверка по случая "Яневагейт". "Моите аргументи са, че трябва да има бърза, задълбочена и прозрачна проверка, а аз виждам само бързина с внасянето на тази точка в сайта на ВСС. 3 седмици се коментираше моята реч, този толкова важен въпрос мина така между ходум, след като го нямам в проекта и на сайта на ВСС и едва вчера разбирам от медиите, че ще бъде внесен”, каза Панов, цитиран от "Фокус".

Същевременно проверката на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) завърши със заключението, че няма извършено нарушение от замесените в скандала "Яневагейт".

ВСС срещу Панов с помощта на контрапротестна организация

Случайно или не, но в началото на втората седмица на следващата година Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа сигнал срещу председателя н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com