Христо Иванов отново внесе предложение за дисциплинарно наказание на Владимира Янева

7110
Христо Иванов отново внесе предложение за дисциплинарно наказание на Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов днес отново внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Владимира Янева от Софийски градски съд (СГС), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Според министерството, отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство на заседанието си на 19 март 2015 г. не е пречка този въпрос да бъде поставен за ново обсъждане и решаване, тъй като в случая са налице ново настъпили обстоятелства.

След Владимира Янева и втори човек от ръководството на СГС си тръгва

Заместник-председателят на Софийски градски съд Богдана Желявска подаде оставка, информираха от съда. Желявска е подала заявлението ...

Министърът на правосъдието е получил от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков разрешенията за използване на СРС, издадени от Владимира Янева по т.нар. разработка "Червей", които не са класифицирана информация, представляват първични доказателства и изцяло потвърждават фактическите и правни изводи, изложени в предложението за налагане на дисциплинарно наказание.

Наличието им улеснява Висшия съдебен съвет при изясняване на състава на нарушението и преодолява изразените при предишното обсъждане опасения на някои от членовете на съвета, че в доклада на председателя на НБКСРС съществуването или съдържанието на разрешенията не е отразено точно.

От представените разрешения за използване на СРС се потвърждават вече направените констатации от министъра на правосъдието в предложението за налагане на дисциплинарно наказание.

Съдебният контрол е бил сведен до формална привидност, която не само е позволила пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но и е придала фиктивно правно основание, каквото не е съществувало. До какви вреди е довело безконтролното приложение на СРС, дали са били накърнени права и кои са засегнатите лица, в случая е без правно значение.

Съдържанието на тежкото нарушение на служебните задължения се състои в превръщането на процедурата по издаване на съдебно разрешение в симулация, която не почива на верни факти и на действителни правни основания, няма мотиви и противоречи на базисните изисквания за продължителност на приложението на СРС и за съответствие на конкретните оперативни способи и технически средства към точно индивидуализирани и действителни нужди на разследването.

И ябълките продължават да си гният...

Изненадващо ВСС не образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата „Червеи“, макар че заради нея ...

Поради това в съвкупност действията и бездействията на шефката тогава на СГС следва да бъдат квалифицирани като преднамерено противозаконно обслужване на конкретните органи на МВР и ДАНС, което противоречи на целите на закона, както и като реализирана висока степен на опасност за националната сигурност. Ето защо тези действия и бездействия са основание за ангажиране на най-тежка форма на дисциплинарна отговорност на Владимира Янева.

Допуснатите от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на съдебната власт са предмет единствено на инстанционен контрол, ако такъв е предвиден освен ако не се дължат на умишлено поведение.

В случая министърът на правосъдието намира, че съвкупната оценка на изложените констатации в доклада на Бойко Рашков, подкрепени от новопостъпилите доказателства - разрешения за използване на СРС, които показват поредица от преднамерени неправилни приложения на закона от Янева – произнасяне по нередовни и непълни според изискванията на чл. 14 ЗСРС искания; разрешаване използването на СРС за разкриване на престъпления, които не попадат в обхвата на изчерпателното изброяване на чл. 3, ал. 1 ЗСРС; нарушаване на императивната разпоредба на чл. 21, ал. 1 и ал. 2 ЗСРС и разрешеното прилагане на СРС за срок по-дълъг от 180 дни – в конкретния случай за 300 дни – обосновават единствено възможния извод, че в случая действията на председателя на СГС съдия Владимира Янева не показват незнание на закона, а представляват недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните й задължения.

Умисълът на председателя на СГС за противозаконно разрешаване на СРС се извежда и от обстоятелство, че в случая е налице многократно произнасяне по еднотипни искания, извършено от съдия на висока позиция в съдебната йерархия и притежаващ достатъчно продължителен професионален стаж като прокурор и наказателен съдия в районен и окръжен съд, със значителен опит при осъществяване на съдебния контрол за приложение на СРС, изведен от статистиката за разгледаните през годините на мандата му искания.

Допуснатите от Янева нарушения при разрешаване на СРС са проява на професионални грешки, които са изключително груби по своя интензитет, поради което не могат да се дължат на незнание на закона или небрежност. Поради това министърът на правосъдието намира, че описаната поредица от действия и бездействия на председателя на СГС показват очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен правен (процесуален или материалноправен) пропуск.

ВСС не образува дисциплинарно производство срещу Янева

Висшият съдебен съвет ВСС не образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева по предложение на министъра на правосъдиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com