Христо Иванов: Има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в съдийската колегия

1393
Христо Иванов: Има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в съдийската колегия
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва сам да раздели състава си от парламентарната квота в прокурорската и съдийска колегии. Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от Съвета, да отидат в съдийската колегия, каза пред БНР бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

“Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор”, каза той.

Иванов припомни, че смисълът на разделението е да не се позволява прокуратурата да доминира над съда, пише още Topnovini.bg.

Христо Иванов: Прокуратурата е гарант за политическия модел на безнаказаност

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в...

Бившият министър на правосъдието изрази надежда да не се стига до напускане на ВСС заради промените в Закона за съдебната власт. Вчера Mediapool съобщи, че петима съдии - Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева и Соня Найденова, обмислят напускане на Съвета, ако Сотир Цацаров и свитата му установят контрол над съдийската квота

Според Христо Иванов моментът е преломен и има два варианта – тотално овладяване на Съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство.

“Скандалите продължават и ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС”, каза той.

Иванов коментира и предложението за огромни заплати за членовете на ВСС само месеци след като публично беше поискана оставката им. “За мен няма никаква шизофрения в това. Може, разбира се, на повърхността да се търсят противоречия, но това е част от един модел, единен подход. И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com