Гърците се съгласиха на временно вдигане на блокадата, българите отказаха

3301
Гърците се съгласиха на временно вдигане на блокадата, българите отказаха
Снимка: БГНЕС

Гръцките протестиращи фермери се съгласиха да бъде вдигната блокадата на границата, за да дадат възможност на всички превозни средства да преминат. Българските шофьори обаче не са удовлетворени от постигнатото решение, защото то е само временно и отказаха.

Няколко леки автомобили от гръцка страна влязоха в България към 20 часа, но се оказа, че това са служители, на които са изтекли смените и преговарящи, предаде БГНЕС.

Българските протестиращи шофьори заявиха, че засега няма да вдигат блокадата и няма да пускат движение на МПС нито в едната, нито в другата посока. Преди да се стигне до това решение имаше разногласие между българските шофьори, блокирали граничния пункт.

Някакво решение се постигна, когато зам.-министърът на МВнР Владимир Порязов след преговори с гръцките стачници увери нашите, че има договорка, постигната пред гръцките камери, за пропускане на всички натрупали се от гръцката страна МПС-та. За целта нашите шофьори трябва да пропуснат всички, които стоят пред гръцката граница. Самите български шофьори обаче не бяха единни, тъй като се опасяват, че ще попаднат в капан на гръцка територия от последващи блокади. Мнозина от българите се съмняваха, че съгласилите се да отворят границата го правят, за да преминат само техните камиони.

Впоследствие се разбра, че от гръцка страна са вдигнали блокадата, най-вероятно временно, но българските шофьори са категорични, че няма да пропуснат движение през границата, защото не искат половинчати решения.

Нашенците се качиха по камионите и ТИР-овете започнаха да се връщат обратно във вътрешността на страната. Блокадата остава. До този момент жандармерията не се е намесвала.

ЕК: Гърция отрича да има блокада, не можем да се намесим пряко

В кореспонденцията ни с Гърция не се признава твърдението за блокиране на движението на стоки. Това каза говорителят по вътрешния пазар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com