Гърците купуват бебета на български роми за няколко хиляди евро

37331
Гърците купуват бебета на български роми за няколко хиляди евро
Снимка: БГНЕС

Ромите продават своите деца на гръцки семейства за суми между 5000 и 8000 евро. Това твърди Надка Чакърова от Гурково, която разказа пред БГНЕС схемата за купуване на деца в Гърция.

Схемата е проста и според нея доста ефективна. Тъй като ромите, работещи в южната ни съседка, са бедни, гръцките бездетни родители се възползват от това и купуват бебетата им още от родилния дом. За да получат акт за раждане, родилките трябва да платят 300 евро за това. Тези които имат уговорка с "купувачите на жива плът" още преди да се роди детето, са подсигурени финансово да заплатят сумата за акта за раждане. Тези, които обаче нямат уговорена продажба, най-често бягат от болницата с бебетата. Отвън са чакани от гърци, които им предлагат суми от 5000 - 6000 евро за момиче и 7000 - 8000 евро - за момче.

"5 хиляди евро дават на момиче, 7 хиляди евро дават на момче. Ето, моето момиче роди, когато беше в Гърция. Това го правят от нямане на пари. Идват в болницата гъркини, плащат разходите", казака Надка.

Имали обаче и претенции. Оглеждат детето да има прилика с новите родители. Избирали ги да са по-бели. После вече оформяли с "техни хора" документите на децата.

Надка Чакърова казва, че не е продала своето дете. Тя не е имала и нужната сума за издаване на акт за раждане, за това е избягала от болницата. После е успяла и по нелегален начин да изведе детето от Гърция в България. Сега малкото момиченце на 4 години, но няма никакъв документ. Майката иска да я пусне на детска градина, но това е невъзможно, тъй като детето няма ЕГН, няма никакъв документ за нейното съществуване в нашата страна. Сега Надка търси помощ от държавата, за да може детето и да получи документи и да стане пълноправен член на обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com