Граждански протест срещу ликвидацията на БДЖ

5494
Граждански протест срещу ликвидацията на БДЖ

Граждански протест под надслов "Спри грабежа, "Окупирай" Централна гара 2" - срещу приватизацията и ликвидацията на БДЖ, ще се проведе на 9 август в София и Пловдив.

Флашмобът за спиране на приватизацията и ликвидацията на железниците е организиран от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Протестът е граждански, не се обвързва с нито една политическа формация и набира популярност в социалната мрежа Facebook.

Според протестиращите БДЖ не трябва да се приватизира, "защото никой не е питал българския народ, който е истинският собственик на БДЖ дали иска да продава своята собственост. Това е все едно някой да продаде вашето жилище без ваше съгласие. Защото приватизацията в България е синоним на ликвидация – примерите са стотици, но най-фрапантните са: Кремиковци, Плама Плевен, БГА Балкан, Балканкар, БТК, ОЦК. Защото БДЖ "Товарни превози" е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата. Защото продажбата ще създаде частен монопол. Ще се повтори сценарият с Нефтохим и завишените цени на горивата, ЧЕЗ, EVN, EON и повишението на цените на тока без никакви инвестиции", заявяват гражданите във Фейсбук. Според протестиращите дружеството ще бъде продадено за сумата от 100 млн. лева, при положение че годишната му печалба е 150 млн. лева. Това според тях ще ощети българската държава с над 1 милиард лева за срок от 10 години.

Участниците в протестния флашмоб ще настояват и за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и на всички ръководители в БДЖ, които според тях водят БДЖ умишлено към фалит. "Защото обвиняват обикновените ж.п. служители в далавери, при положение че кражбите се вършат с мълчаливото съгласие на ръководителите на компанията", заявяват недоволните.

Редактор: Петър Проданов

С до 10% скачат билетите за влак от догодина

Билетите за пътуване с влак ще поскъпнат с до 10% от януари догодина, съобщи пред телевизия „България он Ер” председателят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com