Горивата по родните бензиностанции би трябвало да останат стабилни

3985
Горивата по родните бензиностанции би трябвало да останат стабилни
Снимка: Getty Images / Guliver

Сегашните цени на течните горива по бензиностанциите ще се запазят стабилни в краткосрочен план. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

В основата на тази стабилност са котировките на суровия петрол на межродните пазари. От значение е и курсът на лева спрямо долара.

Вечният разговор за цената на горивата: КЗК може да наказва за дъмпинг, не и за марж

Действията на аптекарския бос Веселин Марешки доведоха до поевтиняване на локално ниво на бензина и дизела у нас. В Стара Загора наприм...

Делчев отказа да коментира факта, че някои бензиностанции във Варна намалиха значително цените на горивата на дребно, предаде КРОСС.

Времето ще покаже дали тези цени са реални и дали ще бъдат трайни, каза той. Според Делчев явлението във Варна поставя няколко въпроса - за произхода на продаваните горива, за тяхното качество, както и за коректността на търговците, които прилагат такива практики на пазара.

Бензиностанциите се проверяват периодично на пет-шест месеца, а внезапните проверки могат да бъдат по всяко време. Каква е процедурата за прием на гориво на бензиностанциите и какви са мерките за контрол на бензиновите колонки показа Стоянка Гарванова управител на обект в бензиностанции Петрол.

На всяка бензиностанция има т.нар. пълнеща точка, където са вливните фунии, обясни Стоянка Гарванова. Тя добави, че на това място всички бензиновози се скачват с вливните фунии и горивото преминава в резервоарите и от там в бензиновите колонки. Гарванова обясни, че бензиновозът идва с придружаващи документи от базата, където е натоварен с нареждане за експедиция, с декларация за съответствие и данъчен акцизен документ, както и маршрутен лист.

При пристигане на бензиновоза се проверяват всички пломби и се преминава към скачване с вливните фунии. Бензиностанциите се зареждат почти всеки ден. Част от мерките за сигурност включват да бъдат заземени и парите през въздуховози. След приключване на доставката, онлайн директно се изпращат данните към НАП през касата, така че това, което е натоварено от базата и това, което е дошло тук при нас, трябва да е едно и също.

Главен експерт от Българския институт по метрология обясни, че проверката на бензиноколонките се прави с хеталонни метални мерници. Максимално допустимата грешка е 0.5% за светлите горива. При 20-литровия мерник допускът е 100 мл. Той обясни, че се правят три измервания с различен дебит. От направената проверка се оказа, че няма нарушение на нормите. Околната температура оказва влияние върху горивото и по тази причина се прави този допустим аванс в количеството на горивото.

Подобни измервания се правят веднъж годишно регулярно и планово. Освен това винаги, когато се наложи ремонт на колонките, се прави подобно измерване. В случай, че при проверката на колонката има по-голямо несъответствие в отмереното гориво, колонката се затваря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество