ГЕРБ не позволи да бъде спрян вносът на мини за утилизация в България

4626
ГЕРБ не позволи да бъде спрян вносът на мини за утилизация в България
Снимка: БГНЕС

Огромен спор се разрази в Народното събрание относно Закона за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси и конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и тяхното унищожаване.

Спорът беше между „Патриотичния фронт“ от една страна срещу ГЕРБ от друга. Патриотите, в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатите Емил Димитров-Ревизоро и Димитър Байрактаров обвиниха в лобизъм ГЕРБ заради чл. 5, ал. 1, т. 2. Тя гласи: „Разрешава се транспортиране, внос или износ на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини с цел унищожаване“. Байрактаров и колегата му Милен Михов поискаха да се махнат думичките „внос или“, защото според тях с тези думи се продължава практиката да се случват инциденти с хора при утилизация на боеприпаси, особено в Северозападния регион, като се дават предпоставки да се внасят и унищожават чужди боеприпаси. Припомнен беше взривът в завод „Миджур“, край Горни Лом. Там загинаха 15 души, след като се утилизираха внесени от Гърция противопехотни мини. И до днес не всички мини от тази пратка са утилизирани.

Повече няма да внасяме боеприпаси, които да унищожаваме на наша територия

Правителството прие решение за забрана за транспортиране с цел внос на всички видове боеприпаси за огнестрелни оръжия, както и трансп...

Най-язвителен беше Симеонов, припомняйки „лобистките грехове“ на ГЕРБ – за колонките на бензиностанциите, за осигурителните прагове за тютнопроизводството заради "Булгартабак" (бел. ред. - тази поправка беше оттеглена), за отказа да се вдигне над 500 литра вместимостта на казаните в малките „ракиджийнци“. Не се качвайте на пропагандната люлка на местните избори – тя се люлее и назад, призова лидерът на НФСБ. Той, заедно с колегите си Димитров и Байрактаров, обвини депутата на ГЕРБ Валентин Радев в лобизъм – заради фирми като „Експал“ и заводите „Дунарит“. Радев пък призова „Патриотите“ да не заблуждават, че боеприпаси се утилизират само на ръка и даде за пример именно „Експал“ и „Дунарит“.

Последваха две гласувания, с които в крайна сметка не беше приета поправката на „Патриотите“.

Беше гласувано и как точно се унищожават касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Това ще става чрез взривяване, изгаряне и „утилизация с необратимо преобразуване чрез разснарядяване на отделни съставни елементи с последващо използване на отпадъчните взривни вещества, празни опаковки и метали“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com