Facebook аферата на Мирослав Найденов няма да стигне до съда

10137
Facebook аферата на Мирослав Найденов няма да стигне до съда

Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело срещу Кристина Спасова и Лора Димитрова, бивши служителки в агенцията по безопасност на храните и пиарки на бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това съобщи сайтът "Съдебни репортажи", който се позова на източници, близки до разследването. От Софийската градска прокуратура потвърдиха информацията пред "Дневник", пише БГНЕС. Постановлението е от края на април, като основанието за отказа е липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Скандалът избухна миналия август, когато стана ясно, че фирмата на Спасова и Димитрова "Кей Ем Ком" печели обществена поръчка за създаване на Facebook и Twitter профили на Програмата за развитие на селските райони на стойност 50 хил. лв. Фирмата на 25-годишната Кристина Спасова и колежката й, която е една година по-малка, е учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните.

Заедно с прокуратурата НАП също проверяваше бившите служителки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Данъчните съвсем скоро са изпратили материалите от ревизията в държавното обвинение, но резултатите от нея така и не станаха достояние на медиите, информира още "Съдебни репортажи".

Отказът се е случил непосредствено преди Найденов да стане защитен свидетел по делото за незаконното подслушване в МВР. Това стана, след като той обяви в интервю пред bTV, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е разпореждал подслушване на министрите. На следващия ден в публичното пространство се появиха записите на разговори между Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.

Тогава Кокинов споделя на Найденов "клюка": "А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която, ако искаш, ще ти я кажа, ако искаш, няма да ти я кажа", каза Кокинов и уточни, че разследващите "предлагат сделка и май е приета от девойките, една от които е дамата, с която живееш. Да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение". Борисов също смята, че евентуалното сътрудничество на Кристина Спасова ще създаде проблеми на бившия министър: "Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин", заяви бившият премиер в прословутия запис от Банкя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com