ЕП се противопостави на ЕК заради ГМО царевицата

25568
ЕП се противопостави на ЕК заради ГМО царевицата
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент се противопоставя на ЕК относно генетично модифицираната царевица, съобщиха от пресцентъра на НДСВ, предаде БГНЕС.

Д-р Антония Първанова е съавтор на Резолюция на комисията по околна среда обществено здраве и безопасност на храните, с която се противопоставя на предложението на Европейската комисия за пускане на пазара за култивиране на генетично модифициран царевичен продукт. Генномодифицираната култура е Zea Mays L., линия 1507, притежание на Pioneer Hi-Bred International.

През 2007 г. Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент да одобрят за отглеждане генномодифицирана царевица. Още през 2009 г. Съветът разгледа предложението, но не успя да излезе със становище, тъй като държавите-членки се оказаха твърде разделени относно ГМО културата.

Международни и български земеделски и екоорганизации призоваха евродепутатите да не разрешават отглеждане на нова генномодифицирана царевица. В България всяко одобрение на ГМО се отхвърля категорично от граждани, екологични, земеделски, пчеларски и други организации.

През 2010 г. след серия многохилядни национални протести срещу допускането на ГМО посеви на българска територия, парламентът наложи пълна забрана за отглеждането и търгуването на такива култури в страната. Тогава проучване на вече закритата НЦИОМ показа, че 97% от българите не искат ГМО, а около 80% от тях следят темата с интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com