Експертиза ще доказва произхода на думата "Негърче" по казуса с расизма

10306
Експертиза ще доказва произхода на думата "Негърче" по казуса с расизма

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание на 10 март следващата година, за да реши по казуса с имената на сладкишите "Негърче" и "Негърка", научи Actualno.com. Според подадена жалба в КЗД наименованията представляват дискриминация по признак раса. 

Миналия четвъртък, 26 ноември, се проведе заседание на регулаторния орган, на което се реши да се назначи лингвистична експертиза по желание на всички страни. Експертизата трябва да разгледа етимологията на думите "Негърче" и "Негърка".

Обвиняват бишкоти "Негърче" в дискриминация

В Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) е подадена жалба срещу две компании, които предлагат на пазара продукти с наименованиет...

В следващите десет дни жалбоподателят Албена Джоунс и ответните страни трябва да формулират въпроси към вещото лице, което ще изготви експертизата, а след това ще се направи избор и за съответното вещо лице. След изготвянето на изследването за произхода на думата КЗД трябва да вземе решение по казуса. 

Жалбата с обвинение в дискриминация е подадена срещу две фирми - "Захарни изделия – Варна" ЕООД и ЕТ "Здравко Георгиев" – Перник. Комисията е сезирана заради първия търговец за това, че е регистрирал търговска марка с наименование "Негърче" и е пуснал в продажба захарни изделия със същото наименование. Оплакванията срещу втората фирма са идентични за пуснати в продажба захарни изделия "Негърка" и "Негърче". Ако регулаторът установи, че имената са расистки, двете компании ще бъдат глобени с до 2000 лв.

Според жалбоподателката, български гражданин от смесен брак, предлагането на продукти, свързващи се с определена раса, различна от европеидната, представлява дискриминация по признак раса.

Фирмите обаче казват в своя защита, че въпросните сладкиши са традиционни, популярни и предпочитани от потребителите. Според компаниите твърденията за дискриминация са нелогични и неоправдани.

Жалба в КЗД срещу Валери Симеонов за обида на ромите

Оплакване срещу съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов е подадено в Комисията за защита от дискриминация заради обида към...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com