Експерти ще мислят как да се намали замърсяването на въздуха в България

7799
Експерти ще мислят как да се намали замърсяването на въздуха в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради крайно тревожните данни за чистотата на въздуха в България, работна група ще мисли как да се подобри положението по места. Това каза екоминистърът Ивелина Василева на събитие по повод Световния ден на околната среда.

Групата ще бъде създадена до средата на този месец, а идеята е тя да направи пълен анализ на 29-те най-замърсени български градове и да предложи решения. Основният проблем, върху който ще трябва да мисля експертите, е как да се ограничи замърсяването от отоплението с твърди горива. Точно то е сочено за главна причина за замърсяване от ЕК. На второ място са моторните превозни средства.

Замърсяването на въздуха струва на Европа $1.6 трлн. годишно

Замърсяването на въздуха в Европа причинява болести и стотици хиляди смъртни случаи и струва на правителствата на континента общо по 1,...

Едно от възможните решения за битовото отопление с твърди горива е на социално слабите да се предлагат такива горива, които най-малко замърсяват.

България е една от 17-те членки на Европейския съюз, срещу които има наказателна процедура за надвишаване на допустимите норми за фини прахови частици в 29 общини на територията на цялата страна. Данните от изследванията на Европейската агенция по околна среда показват, че България е с най-мръсния въздух от 38 страни в Европа, а четири от българските градове са в топ 5 най-замърсени европейски градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com