ЕК ще съди България заради незаконните сметища

12643
ЕК ще съди България заради незаконните сметища
Снимка: бгнес

Европейската комисия ще заведе дело срещу България в Европейския съд по препоръка на комисаря за околната среда Янез Поточник. Причината са незаконните сметища у нас, става ясно от съобщение на сайта на комисията, цитирано от „Фокус”.

Еврокомисията е обезпокоена, че страната ни не успява да защити своите жители от ефектите на лошото управление на отпадъците. Въпреки ранните предупреждения на Комисията, много български депа за отпадъци все още са действащи в нарушение на европейското законодателство за отпадъците и сметищата, представлявайки сериозен риск за здравето на хората и околната среда. В опит да накара България да ускори своите действия в тази сфера, ЕК дава страната на съд.

ЕК няма да променя закони за "Южен поток"

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключен...

Директивата за депата за смет налага стандарти за сметищата, които да предотвратяват вредните ефекти за здравето на хората, водата, почвата и въздуха. Въпреки, че българските власти признават проблема и опитват да се справят, все още не са предприети нужните мерки за разчистване на сметищата и много от тях продължават да действат в нарушение на европейското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com