ЕК отговори на Цацаров: Комисията не е казвала, че иска оттеглянето му

3495
ЕК отговори на Цацаров: Комисията не е казвала, че иска оттеглянето му
Снимка: БГНЕС

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Това се казва в писмо от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България в отговорна запитване от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 25 ноември 2015 г. електронното издание "Медиапул" публикува статия със заглавие "ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор". Това е накарало главният прокурор да отправи искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и Представителството на Европейската комисия в България относно истинността на твърденията в публикацията.

Цацаров даде Методи Андреев на комисията за корупция за случая с РПУ-то в Първомай

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал депутата от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парлам...

"Във връзка с Вашето писмо бих искал да заявя, че независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество. Механизмът за сътруничество и проверка преценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори", пише ръководителят на Представителството Огнян Златев в официален отговор.

От ЕК подчертават още, че "ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи.

"Това, което е от значение за нас е независимостта на съдебните процедури, които ние наблюдаване редовно в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Следващият доклад в рамките на Механизма ще бъде публикуван в началото на следващата година", съобщават от Представителството.

Скандалите разговори, станали известни с името "Яневагейт" са между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия от същия съд Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото мегаразследване "Червеи" и разкрива зависимости между съда, прокуратурата и изпълнителната власт.

Поредният запис по "Яневагейт": Цацаров я "подхванал" заради натиск от Борисов?

Два дни преди фаталния засега за съдия Владимира Янева 19-ти февруари, 2015 година, главният прокурор Сотир Цацаров е организирал среща...

Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса. Това се казва в позиция на Европейската комисия, изпратена след запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи "Яневагейт" и дали главният прокурор да се оттегли временно. Според медията отговорът на Брюксел означава, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят, в който са намесени неговото име, това на председателя на Върховния административен съд (ВАС), на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), на министър-председателя Борисов и др.

Днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов също призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обстоятелства около изтеклите записи в случая "Яневагейт". Тази седмица съдия Нели Куцкова предложи президентът да направи експертна комисия, която да провери конкретния случай т.е. разговорите на Янева със съдия Румяна Ченалова. Същевременно обаче депутатите нямат намерение да сформират комисия. Причината за отказа на парламента е, че сформирането на комисия за проверка би било намеса в съдебната власт. Това обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Има си прокуратура, има разследващи органи, ние само може да "дрънкаме", категоричен бе Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com